Margrethe Geelmuyden fra Geelmuyden Kiese, Solveig Barstad fra TV2 og programleder Espen Aas i Dagsnytt 18
Margrethe Geelmuyden fra Geelmuyden Kiese, Solveig Barstad fra TV2 og programleder Espen Aas i Dagsnytt 18 (Faksimile: NRK)

– Et skriftlig svar, behøver ikke være et dårlig svar

Dagsnytt 18 tok debatten om revolverjournalistikken onsdag kveld.

– Et skriftlig svar, behøver ikke være et dårlig svar, åpnet Margrethe Geelmuyden, partner i Geelmuyden Kiese med på Dagsnytt 18 onsdag kveld

Bakgrunnen for debatten er et innlegg på Medier24, hvor Geelmuyden tar til orde for nettopp det at det ikke nødvendigvis er feil å svare skriftlig på kritiske spørsmål. Tvert imot, mener hun. Det kan føre til bedre journalistikk. 

Dette skjer etter at TV 2 hjelper deg har vært ute og kritisert Rema 1000 for å ikke stille til intervju, men at de heller svarer på e-post. 

På Dagsnytt 18 sa Geelmuyden at hun i hovedsak mener folk må stille til intervju. 

– Derfor er det også viktig at folk har tillit til at når de stiller, blir de behandla bra. Det skjer nesten alltid, men av og til har intervjuobjekter dårlige erfaringer. Det blir fort skummelt når det blir mange av dem, sa hun. 

Solveig Barstad, programleder i TV 2 hjelper deg, understrekte at de er opptatt av å følge Vær varsom-plakaten og de pressetiske reglene. 

Likevel mener Geelmuyden at det kan være greit å ikke stille til intervju hos dem. 

– I spesielle situasjoner, i betente konflikter, kan man risikere å bli tolket i verste mening. En annen situasjon er programmer med konfronterende formater som TV 2 hjelper deg kan være. Hvor dramaturgien er slik at uten en syndebukk henger ikke historien på greip. Da er spørsmålet om man vil være den syndebukken, sa Geelmuyden. 

Barstad svarte at de er først og fremst opptatt av å få belyst saken. 

– De som er utsatt for kritik må få lov til å svare. De vi ber om intervju har vi lang kontakt med både mutlig skriftlig. Vi gir gjerne sitatsjekk etterpå også. Vi er ikke interessert i å lage drama, men å opplyse saken, sa hun. 

Geelmuyden avsluttet med å si at det ofte er best å stille opp i et saklig intervju, men gjentok at det ikke behøver å være feil med et skrifltig svar. 

– Det går fort med oppfølgingsspørsmål på e-post også. Men man kan ikke ta intervjuobjektet på senga da, sa hun. 

Barstad på sin side påpekte at det som ofte skjer da, er at intervjuobjektet velger å svare selektivt, på bare noen av spørsmålene. 

Til toppen