Flere personer er siktet for drapsforsøket på forlagsdirektør William Nygaard (75) i 1993. Blant dem er den antatte skytteren, melder NRK.

Om to dager ville Nygaard-saken vært foreldet: Politiet har iverksatt tiltak

Tidligere forlagssjef William Nygaard (75) er lettet over at politiet har siktet flere personer for drapsforsøket mot ham i 1993.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

– Jeg er lettet og fornøyd med utviklingen i saken, ikke minst at påtalemyndigheten og politiet sier at «handlingen fremstår som et angrep rettet mot det trykte ords frihet», uttaler Nygaard til NTB.

– Vi har ingen holdepunkter for at det er noe annet enn utgivelsen av «Sataniske vers» som er motivet, sier kommunikasjonssjef Ida Dahl Nilssen i Kripos til NTB.

Hun legger til at de siktede er utenlandske statsborgere som ikke oppholder seg i Norge.

Ifølge NRK er den antatte skytteren blant de siktede. Etter det NRK forstår tilhører de siktede et fundamentalistisk miljø, noe Nilssen ikke vil kommentere overfor NTB.

 

To dagers margin

Torsdag denne uken er det 25 år siden drapsforsøket. Da ville saken vært strafferettslig foreldet.

Det er imidlertid nylig iverksatt tiltak som innebærer at foreldelsesfristen brytes for de siktede. Derfor fortsetter etterforskningen, heter det i en pressemelding fra Kripos.

Ut fra etterforskningsmessige hensyn skulle politiet gjerne latt være å gå ut med informasjon om siktelsene nå, men Nilssen sier at de gjør det av hensyn til Nygaard og offentligheten om saken.

 

Fatwa

Nygaard var forlagssjef da Aschehoug ga ut Salman Rushdies bok «Sataniske vers» i april 1989. To måneder tidligere hadde Irans leder ayatolla Khomeini utstedt en fatwa som krevde at Rushdie måtte henrettes fordi boka ble oppfattet som blasfemisk mot islam.

Nå slår Kripos fast at det er en klar sammenheng.

Siktelsen lyder på overlagt drapsforsøk og angrep på sentrale samfunnsinteresser – i denne sammenheng ytringsfriheten.

 

En seier

– Det er tilfredsstillende hvis saken blir løst. Men ikke minst er det svært viktig og tilfredsstillende at det samfunnspolitisk prinsipielle i saken blir så grundig understreket, uttaler Nygaard.

Hans advokat Vidar Strømme sier at bruken av paragraf 99 a om angrep på sentrale samfunnsinteresser med en strafferamme på 21 år, vitner om at Riksadvokaten tar saken veldig alvorlig.

Nestleder Kjersti Løken Stavrum i ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN, der Nygaard er leder, mener at siktelsene er en seier for ytringsfriheten – fordi et angrep på det frie ord defineres som en sentral samfunnsinteresse.

 

Støtte til trusselutsatte

Konsernsjef og forlegger Mads Nygaard i Aschehoug slår fast at siktelsen er et tydelig signal om at ytringsfriheten står sterkt i Norge.

– Dette er et viktig budskap om støtte til alle som mottar trusler for det de skriver og sier. De er ikke blitt færre og truslene ikke mindre alvorlige på 25 år, sier Mads Nygaard, som er sønn av William Nygaard.

 

Kan bli tidkrevende

Kripos understreker at etterforskningen vil bli tidkrevende, og at norsk politi vil trenge bistand fra politiet i andre land.

– Målet er å føre saken for en norsk domstol, sier Ida Dahl Nilssen.

Hvor mange som er siktet og detaljer om hvem de er, ønsker hun ikke å kommentere.

Fakta

Attentatet

* 11. oktober 1993 ble forlagssjef William Nygaard i Aschehoug skutt og livstruende skadd utenfor sin bolig i Dagaliveien i Oslo.

* Gjerningsmannen ble ikke tatt, men det er alminnelig antatt at attentatet ble utført av en person som adlød en fatwa om å drepe alle som ga ut boken «Sataniske vers», noe Nygaards forlag gjorde.

* Saken ble henlagt i 2007, men etter kritikk mot politiet ble etterforskningen gjenopptatt i 2009.

* Flere personer ble i 2018 siktet for drapsforsøk, samt etter den gamle straffelovens paragraf 99 a, som omfatter angrep på sentrale samfunnsinteresser. Dette ble kjent få dager før saken blir foreldet.

William Nygaard

* Norsk siviløkonom og forlegger. Administrerende direktør i Aschehoug forlag fra 1974 til 2010, da han gikk av med pensjon.

* Skutt og livstruende skadd utenfor sin bolig i Dagaliveien i Oslo 11. oktober 1993. Attentatet settes i sammenheng med Aschehougs utgivelse av Salman Rushdie bok «Sataniske vers».

* Tildelt stiftelsen Fritt Ords pris i 1994 for innsatsen for ytringsfriheten.

* Formann i Den norske Forleggerforening 1987–90. Styreleder i NRK fra 2010 til 2014. Nåværende leder i Norske PEN.

Striden rundt «Sataniske vers»

* «Sataniske vers» er en roman av den indisk-engelske forfatteren Salman Rushdie, utgitt i 1988. Navnet henviser til en apokryf (som ikke er med i det hellige skrift) muslimsk legende om at profeten Muhammed i et svakt øyeblikk skal ha åpnet for andre guddommer enn Allah, for så å innse at han var blitt forledet av en falsk åpenbaring fra Djevelen.

* Boken ble beskyldt for å være blasfemisk og utløste omfattende protester fra muslimsk hold.

* 14. februar 1989 oppfordret Irans leder ayatolla Ruhollah Khomeini muslimer til å drepe Rushdie og andre som hadde vært involvert i utgivelsen av boken. Oppfordringen omtales som en «fatwa», det vil si en juridisk vurdering fra en islamsk rettslærd om hva som i en gitt sak er i overensstemmelse med islamsk lov. Mange rettslærde har imidlertid bestridt dette og påpekt at en fatwa ikke i noen tilfelle er en dom som kan settes ut i live.

* 12. juli 1991 ble den japanske oversetteren av «Sataniske vers», Hitoshi Igarishi, stukket ned og drept.

* 11. oktober 1993 ble norske utgiveren av «Sataniske vers», forlagssjef William Nygaard i Aschehoug skutt og livstruende skadd utenfor sin bolig i Dagaliveien i Oslo.

* 1998 erklærte den iranske regjeringen at den ikke vil søke å få dødsdommen fullbyrdet.

* Myndighetene i Teheran har imidlertid alltid hevdet at en fatwa ikke kan tilbakekalles når personen som utstedte den, er død.

* Tirsdag ble det kjent at flere personer er siktet for drapsforsøket på Nygaard, bare dager før saken ville blitt strafferettslig foreldet.

 Kilde: NTB, SNL, NRK

Powered by Labrador CMS