DEBATT: NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen, kulturminister Thorhild Widvey, Schibsted-direktør Didrik Munch og generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening. INNFELT: Sitatet som Munch mener NRK-sjef Eriksen mente for noen år siden.
DEBATT: NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen, kulturminister Thorhild Widvey, Schibsted-direktør Didrik Munch og generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening. INNFELT: Sitatet som Munch mener NRK-sjef Eriksen mente for noen år siden.

- For noen år siden sa du at NRK ikke fikk være på nett, Thor Gjermund. - Nei, det gjorde jeg ikke!

Didrik Munch i munnhuggeri med NRK-sjefen.

Det ble ikke sagt så mye nytt da noen av de norske medietoppene samlet seg til debatt om framtidas mediepolitikk først ut på Nordiske Mediedager i Bergen onsdag.

Særlig ikke fordi Thorhild Widvey de seneste dagene allerede har lansert mer eller mindre ny politikk på områder som eierskap, moms og andre områder.

Men om det var lite spennende innhold i debatten, ble det i det minste temperatur da panelet skulle diskutere NRK. Særlig da Schibsted Norge-direktør og MBL-styreleder Didrik Munch uttalte dette til kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen:

- For noen år siden som Amedia-sjef uttalte du at NRK måtte begrenses til å drive radio og TV, og ikke utvikle et selvstendig tilbud på nett, sa Munch - og viste til et sitat han leste opp.

Sitatet lyder som følger, og er ifølge Munch fra et utvalg i Mediebedriftenes Landsforening for et par år siden:

NRK må derfor ikke tillates å utvide sitt allmennkringkastingsoppdrag til nye plattformer. Med det menes at NRK ikke kan bruke lisensinntektene til å etablere frittstående selvstendige tilbud på nettet løsrevet fra radio- og tv-virksomheten, for eksempel ved å lage egne nettredaksjoner i utvalgte geografiske markeder eller for utvalgte stoffkategorier. En slik eventuelle nettstrategi fra NRK vil representere en direkte konkurranse med andre medieaktører.

NRK-sjef Eriksen svarte kontant:

- Nei, det har jeg jo aldri ment. Du leser som om det er et sitat fra meg, men det må være fra en MBL-rapport eller noe sånt, sa NRK-sjefen i debatten.

Debatten ble ledet at DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim.
Debatten ble ledet at DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim. Bilde:

Fortsatte debatten

Debatten fortsatt i fullt monn etter paneldebatten, og de to herrene fortsatte en hårfin debatt om hva nåværende NRK-sjef Eriksen tidligere har ment som konsernsjef i Amedia/A-pressen.

- Det handler kanskje litt om at hvor du står avhengig av hvor du sitter, repliserer en munter Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, når han går forbi.

nrk-debatt 01
Bilde:

Og NRK-sjefen erkjenner at hva man mener, selvsagt avhenger av hvor man jobber.

- Det er jo helt greit. Men jeg har faktisk aldri ment at NRK aldri skal utvikles på mobil eller digitale plattformer. Verken nå eller tidligere. Jeg tror det må være fra en MBL-rapport da jeg satt i styret i organisasjonen, sier Eriksen til Medier24, om hans fortid som avis-sjef og styremedlem i Mediebedriftenes Landsforening.

MBL har de seneste månedene drevet nær sagt en «klappjakt» på NRKs virksomhet på nett. Senest i debatten på NMD gjentok Munch påstandene om at NRK.no legger seg for tett opp til kommersielle nettaviser. Og at distriktskontorene på nett måles for mye på trafikk.

NRK-sjefen avviser at det er en kultur der trafikk er det viktigste for distriktskontorene, men slår samtidig fast overfor Medier24 etter debatten:

- Nå er det jo sånn at ikke noe innhold har verdi før det blir lest av noen. Men alt skal ikke treffe bredt. Og det er jo fortsatt lokalavisene som er størst på lokale nyheter - samtidig som VG stort sett er størst i hele landet.

- Dere har fått mye kritikk, innspill og forslag til NRK.no. Vil man ta innover seg den debatten som har vært, i utviklingen videre?

- Ja - det gjør vi hele tiden, og det kommer vi til å gjøre videre, sier Eriksen.

- Ansvar for mediemangfold

I debatten understreket Schibsted-direktør Didrik Munch at han ikke ber om en detaljstyring av NRK.

- Nei, og jeg er tror ikke en detaljstyring av hva NRK skal drive med er riktig. Men det må være noe overordnet som gjør at de har en annen innretning på nett. NRK må ha et selvstendig ansvar for mediemangfoldet, sa Munch fra panelet.

Overfor Medier24 etter debatten utdyper Schibsted-direktøren tidligere argumenter om at NRK legger seg «for tett opp til andres nettaviser».

- Tjenester som vi på sikt må ta betalt for. I dag ligger det lite stoff bak betalingsløsningene våre, men på sikt må vi ta betalt for dette.

- Men du kommer aldri til å «ta livet av» VG med sine 2,3 millioner brukere?

- Nei, men dette er ikke det største problemet for VG, som er den kanskje eneste som kan leve godt med annonsefinansiering. Men de fleste andre mediehusene vil være avhengig av brukerbetaling, mener Munch.

Han oppfordrer NRK til å ta innover seg debatten og kritikken - og kommer med samme budskap som Anita Krohn Traaseth, direktør i Innovasjon Norge:

- NRK bør bli flinkere til å dele og streame innhold, gi andre tilgang til arkivet sitt, fotballkamper i cupen og lignende. Rett og slett gjøre dette tilgjengelig for alle, uten at vi skal betale i dyre dommer for det, sier Munch.

- Tror han blir irritert

- Hva et MBL-utvalg mente for flere år siden er kanskje ikke så relevant i dag. Men hvorfor tror du NRK-sjefen reagerer så sterkt på sitatet?

- Jeg tror nok det irriterer ham litt. Det er greit at det ikke er et direkte sitat fra ham, men sånn som jeg kjenner Thor Gjermund så pleier han jo ikke å signere noe han ikke er enig i, sier Didrik Munch.

NRK-sjef Eriksen repliserer tilbake som i debatten:

- Dette er jo et utvalg med flere medlemmer som har ment noe for flere år siden. Og det er jo noe helt annet enn at jeg har sagt noe. Akkurat dette har jeg uansett aldri ment, sier han.

Til toppen