Generalsekretær Larry Kilman i WAN-IFRA.
Generalsekretær Larry Kilman i WAN-IFRA.

Fordømmer raid av aviser og arresterte journalister

Avisorganisasjoner kritiserer Tyrkias regjering.

I en melding publisert på Mediebedriftenes Landsforening i Norge sine hjemmesider, fordømmer den internasjonale World Association of Newspapers (WAN-IFRA) og World Editors Forum (WEF) Tyrkias opptreden mot media nylig.

Den siste tiden har landets myndigheter arrestert journalister, redaktører og kritikere, og de internasjonale presseorganisasjonene oppfordrer nå myndighetene til å stanse kampen mot kritisk media.

- Å raide lokalene til medieorganisasjoner for å skremme journalister, sender en uhyggelig beskjed til resten av samfunnet om at kritikk ikke vil bli tolerert. Gitt Tyrkias rekord på å fengsle journalister, er vi svært bekymret for at mange av de arresterte vil kunne møte lange fengselsstraffer, sier generalsekretær Larry Kilman i WAN-IFRA.

WAN-IFRA og WEF, som representerer 18.000 aviser, 15.000 nettsteder og mer enn 3000 selskaper i 120 land, oppfordrer president Recep Tayyip Erdogan til å sikre at regjeringen respekterer pressefrihet og stoppe satsingen på nyhetsmedier.

Politiet forsøkte å raide kontorene til avisen Zaman, men ble stoppet av demonstranter som hadde samlet seg for å støtte avisen og forsvare en fri presse. Avisens sjefsredaktør, Ekram Dumanli, utfordret politiet til å arrestere ham og ble senere pågrepet, sammen med Hidayet Karaca, leder av Samanyolu Media Group.

Flere journalister, produsenter, manusforfattere, regissører, politifolk og to tidligere politisjefene ble også arrestert.

Alle er anklaget for å grunnlegge og tilhøre til en ulovlig organisasjon med tette bånd til USA-baserte islamsk geistlig Fethullah Gülen, en ledende kritiker av president Erdogan. Arrestasjonene ser ut til å være i forbindelse med en ettåring kampanje mot Gülen og hans påståtte støttespillere etter en korrupsjonsskandale som innblandet regjeringen og presidentens følge. Myndighetene hevder at beskyldningene var et forsøk på å ta makten fra Erdogans.

Til toppen