(Faksimile: Forside av Time Magazine)
(Faksimile: Forside av Time Magazine)

Første kvinne på 29 år: TIME kårer Angela Merkel til «Person of the Year»

- Har utført støtt lederskap i en verden der det er mangelvare, skriver sjefredaktør Nancy Gibbs.

Washington (NTB-Reuters): Tysklands statsminister Angela Merkel hylles som årets person i magasinet Time, som fremhever hennes styrke og lederskap under flyktningkrisen.

Statsministerens håndtering av uroen i EU et også en avgjørende grunn til at 61 år gamle Merkel går til topps i den prestisjetunge kåringen.

Times sjefredaktør Nancy Gibbs beskriver Merkel som en uunnværlig aktør under kriser som har gitt «grunn til å spekulere på om Europa kan fortsette å eksistere».

– Angela Merkel er TIME's Person of the Year – for å ha bedt sitt land om mer enn de fleste politikere ville våget, for å ha stått standhaftig opp mot tyranni og hensynet til egne interesser, og for å ha utført støtt lederskap i en verden der det er mangelvare, skriver Gibbs under tittelen «Den frie verdens kansler».

Tidsskriftet gir Merkel honnør blant annet for å ha ledet an i Vestens reaksjon på Russlands annektering av den ukrainske Krim-halvøya, og for å ha tatt imot flyktninger på tross av en «refleks om å stenge dørene, bygge murer og ikke stole på noen».

Merkel, som ble Tysklands første kvinnelige regjeringssjef i 2005, er tidligere blitt omtalt som verdens mektigste politiker.

Merkel er den første enkeltkvinnen som topper Times kåring på 29 år. Blant de øvrige nominerte var republikaneren Donald Trump og IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi. 

Til toppen