KNUT OLAV ÅMÅS er bekymret for kompetansen etter nedbemanning i norske redaksjoner. (Arkivfoto)
KNUT OLAV ÅMÅS er bekymret for kompetansen etter nedbemanning i norske redaksjoner. (Arkivfoto) (Bilde: )

Fritt Ord-sjef Åmås er bekymret for nedbemanning og kompetansetap i avisene

200 årsverk borte fra de ti største.

Bergen (NTB): Godt over 200 årsverk har i løpet av de siste tre årene forsvunnet fra landets ti største avisredaksjoner.

– Fryktelig mange av de yngste, med den beste digitale spisskompetansen slutter. I tillegg er det veldig mange av de eldste, med den lengste yrkeserfaringen og største kunnskapen, som slutter eller går av med tidlig pensjon. Selv om utdanningsnivået i norske redaksjoner aldri har vært høyere, så kan dette gi trasige kompetanseproblemer, sier Knut Olav Åmås, direktør i Fritt Ord og tidligere kultur- og debattredaktør i Aftenposten til Bergens Tidende.

Han mener en kompetent og dyktig stab er grunnlaget for god journalistikk, og sier nedbemanningen i redaksjonene bærer preg av en farefull utvikling.

Ifølge Thomas Spence, leder i Norsk Journalistlag, har de mistet 850 medlemmer siden årsskiftet 08/09. Det vil si at fagorganisasjonen i gjennomsnitt har minsket med over hundre medlemmer i året.

TV- og radiobransjen har også kjent effekten av økt konkurranse. TV 2 hadde sin store kuttrunde i 2010. Ifølge Journalisten nedbemannet selskapet med i underkant av 200 årsverk. I årsrapporten for 2014 var TV 2 oppført med 542 redaksjonelt ansatte.

NRK har til sammen 1.777 journalister fordelt på blant annet TV, radio, nett og programskaping. Det er 120 flere enn for fem år siden.

(©NTB)

Til toppen