Edward Snowden.
Edward Snowden. (Foto: Freedom of the Press Foundation)

Glenn Greenwald åpner Snowden-dokumentene for journalister og organisasjoner

Og det kan bety flere avsløringer om NSA og amerikanske etteretning.

  • Endret

Washington (NTB-AFP): De hemmelige dokumentene Edward Snowden tok fra amerikansk etterretning, skal gjøres tilgjengelige for journalister og organisasjoner.

Nyhetsnettstedet The Intercept kunngjorde mandag at det vil «invitere journalister utenfra, også fra utenlandske medier, for å samarbeide om å utforske Snowden-arkivet».

The Intercept er startet av Glenn Greenwald, som var en del av teamet som intervjuet Snowden i 2013.

Det ble opptakten til avsløringene, som blant annet har dokumentert meget omfattende overvåking, gjennomført av amerikanske NSA og flere andre etterretningstjenester.

Å invitere inn flere til å samarbeide om å saumfare dokumentene, kan bety at det vil komme langt flere avsløringer fra dokumentsamlingen Snowden sikret seg før han rømte fra USA og fra myndighetene i landet.

I hjemlandet er han siktet for spionasje og for å ha stjålet statshemmeligheter. Etter å ha flyktet via Hongkong, har han bodd i Moskva siden dokumentene ble kjent.

Jobbe sammen

– Fra vi begynte å skrive om innholdet i arkivet, har en viktig del av vår innfallsvinkel vært å jobbe sammen med utenlandske og andre amerikanske mediehus i stedet for å holde alt materialet for oss selv, sier Greenwald.

– Vi har delt dokumenter med over 20 medieorganisasjoner, og journalister i en rekke land har dermed jobbet med og skrevet om Snowden-arkivet.

Betingelser

Greenwald sier de som vil være med på samarbeidet må akseptere visse betingelser.

– Det er fortsatt mange dokumenter offentligheten har en legitim interesse i, og som kan og bør publiseres. Samtidig er det dokumenter i dette arkivet som vi mener ikke bør offentliggjøres fordi de kan påføre uskyldige mennesker stor skade, forklarer journalisten.

Franske Le Monde skal allerede være i ferd med å få tilgang til materialet.

 

Guantanamo

The Intercept valgte mandag også å slippe titalls interne nyhetsbrev fra NSA, inkludert ett som omtaler sikkerhetstjenestens rolle i avhør av fanger på Guantanamo.

Det inneholder informasjon som ikke tidligere skal ha vært kjent, blant annet om hvordan NSA hadde en kontaktperson som daglig møtte avhørerne for å vurdere og benytte informasjonen som ble fremskaffet fra fangene.

Til toppen