SKUP-STYRET: Denne gjengen var samlet til styremøte i VG-huset i januar, for å gjøre ferdig årets konferanseprogram. Frode Rekve (Institutt for Journalistikk), Anne Skalleberg Gjerde (Dagens Næringsliv), Maren Sæbø (Verdensmagasinet X), Silje Skiphamn (Dagsavisen Fremtiden), Daniel Butenschøn (Dagens Næringsliv), John Bones (VG), Jan Gunnar Furuly (Aftenposten), Jens Egil Heftøy (SKUP), Ina Gundersen (Stavanger Aftenblad), Fredrik Solvang (NRK), Jens Christian Nørve (TV2), Marianne Tønset (Adresseavisen) og Ola Haram (TV2).
SKUP-STYRET: Denne gjengen var samlet til styremøte i VG-huset i januar, for å gjøre ferdig årets konferanseprogram. Frode Rekve (Institutt for Journalistikk), Anne Skalleberg Gjerde (Dagens Næringsliv), Maren Sæbø (Verdensmagasinet X), Silje Skiphamn (Dagsavisen Fremtiden), Daniel Butenschøn (Dagens Næringsliv), John Bones (VG), Jan Gunnar Furuly (Aftenposten), Jens Egil Heftøy (SKUP), Ina Gundersen (Stavanger Aftenblad), Fredrik Solvang (NRK), Jens Christian Nørve (TV2), Marianne Tønset (Adresseavisen) og Ola Haram (TV2). (Foto: Gard L. Michalsen)

Han forventet mange prosjekter, men du vil ikke tro hvor mange som har sendt inn til SKUP!

- En journalistisk protest mot alt tøys, håper styreleder.

Antallet kandidater til SKUP-prisen for 2014 er nærmest rekordhøyt. Da innsendingsfristen gikk ut natt til fredag var det meldt inn 64 prosjekter, melder Stiftelsen for en kritisk og undersøkende presse på SKUP.no.

- Bare en gang i prisens 23-årige historie har vi mottatt flere prosjekter til vurdering i kampen om SKUP-prisen. Vi må tilbake til 2010 for å finne et år med flere innsendte prosjekter som for 2014. Da ble det innlevert 66 bidrag, to mer enn for 2014, skriver SKUP på hjemmeside.

Økningen fra 2013 til 2014 er på hele 22 prosjekter.

Listen over kandidater blir snart offentliggjort. Men allerede basert på antallet mener SKUP at de mange dommedagsprofetiene om den undersøkende journalistikken er gjort til skamme.

- Vi forventet mange innsendte metoderapporter, men jeg må si at antallet vi har fått inn til konkurransen om SKUP-prisen for 2014 overgår alle forventninger, sier SKUPs styreleder Jan Gunnar Furuly.

– Det høye antallet innsendte metoderapporter er en svært gledelig nyhet for oss i SKUP, og det viser at norsk gravejournalistikk lever i beste velgående. Utover høsten og starten på vinteren registrerte jeg en rekke gode go solide kandidater til SKUP-prisen, sier styreleder Jan Gunnar Furuly.

Uten å røpe hvem som kniver om SKUP-prisen i år, slår Furuly fast at det er høy kvalitet.

- Sjelden har spredningen i antall redaksjoner og kvaliteten på prosjektene vært større. Med 64 rapporter står SKUP-juryen overfor et omfattende stykke arbeid før prisen kan deles ut i Tønsberg.

En protest?

2014 var som kjent et vanskelig økonomisk år for norske medier, med betydelige kostnads- og bemanningsreduksjoner. Bransjen har også sett en utvikling der flere en rekke redaksjoner og mediehus har kastet seg på viralbølgen med lette underholdningssaker. SKUP håper kanskje den store deltakelsen er et signal om at en annen retning også lever godt gjennom denne krisen.

– Det må være lov til å håpe at den voldsomme økningen i prosjekter reflekterer en journalistisk protest mot alt dette meningsløse og unyttige tøyset. Det er mange journalister og redaktører som har et brennende ønske om å bidra med kvalitet i form av god, gammeldags gravejournalistikk. Vi ser også at mange av prosjektene benytter banebrytende, nye digitale teknikker, og at sakene presenteres ved hjelp av avanserte, datajournalistiske verktøy, sier Furuly.

Nærmer seg konferanse

For første gang var innleveringen av metoderapporter heldigitalisert. Dette har forenklet arbeidet for både innsender og prissekretariatet. Foruten et par feilmeldinger underveis har innleveringen gått smertefritt, rapporteres det.

- SKUP vil sende en stor takk til Elisabeth Johansen på Institutt for Journalistikk for all bistand med mottak av metoderapporter, heter det.

Hvem som til sist kan heve gullkuben som vinner av den prestisjetunge prisen blir først avslørt under festmiddagen på SKUP-konferansen lørdag 21. mars.

Til toppen