Christophe Deloire. Foto: Wikimedia Commons
Christophe Deloire. Foto: Wikimedia Commons (c.truong-ngoc@hotmail.fr)

Ny presserapport:

– Hatet mot journalister er farlig og en trussel mot demokratiet, mener Reporters Without Borders. Nå legger de fram en skremmende rapport

Pressefriheten trues verden over og USA, Russland og Kina leder an, konstaterer Reporters Without Borders (RSF) i sin årlige rapport.

Presidentene Donald Trump, Vladimir Putin og Xi Jinping slår hardt ned på politisk opposisjon og har bidratt til å skape «et klima av hat og fiendskap» mot journalister, slår RSF fast.

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Wikimedia public domain license

Kombinert med økende forsøk på å kontrollere mediene, utgjør dette en trussel mot demokratiet, heter det i årsrapporten fra journalistorganisasjonen.

Autoritære ledere og populistiske politikere truer pressefriheten i en rekke land, konstaterer RSF. Rapporten viser blant annet til Tsjekkias president Milos Zeman, som under en pressekonferanse trakk opp et Kalasjnikov-gevær med påskriften «for journalister».

Slovakias tidligere leder Robert Fico omtalte journalister som "«skitne, antislovakiske prostituerte» og «idiotiske hyener».

– Hatet mot journalister er farlig og en trussel mot demokratiet, sier RSFs leder Christophe Deloire.

Fiendskapen mot mediene er ikke lenger bare til stede i autoritære land som Tyrkia og Egypt, men forgifter nå også den politiske atmosfæren i noen av verdens fremste demokratier, konstaterer RSF.

Til toppen