NINA KRISTIANSEN fikk torsdag kveld prisen «Årets redaktør» i Fagpressen. Her med juryleder Kjersti Løken Stavrum.
NINA KRISTIANSEN fikk torsdag kveld prisen «Årets redaktør» i Fagpressen. Her med juryleder Kjersti Løken Stavrum. (Foto: Gard L. Michalsen)

Heder til Forskning.no: Nina Kristiansen er Årets fagpresseredaktør

Fikk heder og pris under Fagpressens prisfest torsdag.

Nina Kristiansen ble torsdag kveld kåret til Årets fagpresseredaktør. 

Det skjedde på Fagpressens store prisfest på Månefisken i Oslo.

Kristiansen er redaktør for Forskning.no, som på åtte år har gjort seg sterkt bemerket med digital, solid og faglig sterk journalistikk om forskning - som har nådd bredt ut i befolkningen. Les juryens begrunnelse lenger ned i saken. 

SE OGSÅ mer fra prisutdelingen: 

TV: Se del 1 av kveldens prisutdeling. Årets redaktør til sist

Årets fagpresseredaktør 2016 - dette sier juryen: 

Årets redaktør har de siste åtte årene bygd opp fagpressetidsskriftet sitt til å bli landets viktigste og mest kjente innenfor sin nisje.

Fagpressetidsskriftet har gått motsatt vei av de fleste andre medier. Inntektene er doblet, og det er antall ansatte også – i løpet av åtte år. Antall lesere er firedoblet.

Det sies at Årets redaktør gir journalistene sine stor frihet. Vedkommende lar hver enkelt journalist følge sine egne interesser, utvikle sin egen, personlige stemme. I troen på at dette gir de beste resultatene.

Redaktørens uhøytidelige, nysgjerrige og kritiske holdning til akademia kombinert med denne friheten for journalistene, har gjort det mulig å jobbe frem grundige saker av høy kvalitet. Dette har også gitt gode resultater for nettstedet.

Årets redaktør har utfordret oppfatningen om at forskning tilhører dem som er innenfor systemet. Med journalistikk er forskningen selv blitt undersøkt – og kritisert. Det har skapt en rekke spenstige saker.

Årets redaktør er allestedsnærværende  og er ikke redd for å provosere. Hun har skrevet i Aftenpostenspalten Uviten at norske forskere er feige og gjerrige med kunnskapen sin, og at de derfor skusler vekk ytringsfriheten sin.

Årets redaktør er en streng kritiker av uforståelig språk og bannlyser faguttrykk og utilstrekkelige forklaringer, og slår brutalt ned på akademisk jåleri.

Årets redaktør holder stadig kurs og foredrag for forskere, formidlere, studenter og hvem det måtte være. Hun foreleser på journalistutdanningen, deltar i debatter og er stadig å høre i radioen. Hun har de siste årene vært dommer i Forsker Grand Prix. Når noen spør, er det sjelden nei i hennes munn. Hun kaster seg i vei, og lager foredraget i drosjen.

Årets redaktør er oppfinnsom og leter stadig etter nye måter å bli bedre og større på. Hun har innledet samarbeid med en rekke store medier. Hun ønsker også å nå den yngre garde. Hun har derfor engasjert en ungdomsreporter, for å få reportasjer om forskning sett fra de unges ståsted.

I 2011 startet hun, i samarbeid med det danske svaret på forskning.no, videnskap.dk, et engelskspråklig nettsted om nordisk forskning, ScienceNordic. Det har i dag over tre og en halv million besøkende i året.

Ved å være så synlig, på sin skarpe, men uhøytidelige måte, har årets redaktør plassert nettstedet forskning.no på kartet som en viktig samfunnsaktør.

Årets redaktør er ansvarlig redaktør i forskning.no og heter Nina Kristiansen!

Til toppen