Nyhetsredaktør Frode Hansen i Dagbladet
Nyhetsredaktør Frode Hansen i Dagbladet (Bilde: Erik Waatland)

Hvor mange «feil's» klarer Dagbladet å ha på én og samme for­side av papir­avisa? - Det er flaut, innrømmer Frode Hansen

Tre feil's var å finne på én og samme forside tirsdag da Dagbladet fulgte «Eirik Jernsen-saken» i «kullissene» - og «AP's» krise. - Vi tipper noen i avisa rev seg i håret da de oppdaget det, sier Språkrådet.

Tirsdag våknet det norske folk til nok en hardtslående forside fra Dagbladet. Men for den observante leser, var det tydelig at desken på Hasle må ha lagt igjen brills'a hjemme.

For på én og samme forside evner de å skrive flere feil:

  • Kullissene (riktig: Kulissene)
  • Eirik Jernsen (riktig: Eirik Jensen)
  • AP's (riktig: APs)
Dagbladets papirutgave 28. august 2018.
Dagbladets papirutgave 28. august 2018. Foto: Faksimile

- Det skal ikke skje. Tre feil er tre feil for mye og det er flaut. Kontrollrutinene våre sviktet og vi har satt i gang tiltak for at det ikke skal skje igjen. Det er bare å beklage til våre papirlesere, for språket vårt skal selvfølgelig være riktig, sier nyhetsredaktør Frode Hansen i Dagbladet til Medier24.

I sosiale medier har flere fleipet med avisen (se nederst i saken). Skrivefeilene får seksjonssjef Daniel Ims i Språkrådet til å reagere.

- Det kan ikke ha vært en spesielt heldig dag for Dagbladet, så jeg regner med at noen rev seg i håret da dette kom på trykk, sier han når Medier24 viser ham forsiden.

Han mener det er svært viktig at pressen skriver korrekt.

- Avisene er fortsatt en veldig viktig aktør for å vise frem språket vårt, og da må det være riktig det som står der. Stort sett er de flinke, men på noen områder står det ikke lenger så bra til, mener Ims.

Han viser til at det er tydelig at korrekturleserne er borte fra avisene - og at den jobben er overtatt av maskiner. De korrigerer nemlig ikke for alt - og spesielt på én ting:

- Kommareglene. Der står det ganske dårlig til.

Til toppen