BERNT OLUFSEN - som nylig ble pensjonist etter over 40 år i pressen.
BERNT OLUFSEN - som nylig ble pensjonist etter over 40 år i pressen. (Arkivfoto: Gard L. Michalsen)

- Hvorfor foretrekker norske redaktører å omtale terroristene som «Den islamske stat»?

Bernt Olufsen går i rette med tidligere kolleger om hvordan vi omtaler terroristgruppa.

Tidligere VG-redaktør Bernt Olufsen gikk nylig av med pensjon, etter fem år som styregrossist og «konsernredaktør» i Schibsted konsernledelse.

Men hans engasjement i media har han ikke lagt bort, og Olufsen skriver fortsatt om media på hans nye blogg.

Der går pressenestoren nå i rette med norsk (og internasjonal) presse sin måte å omtale terroristorganisasjonen IS på - som i Norge gjerne omtales som en Den islamske stat (IS).

Olufsen peker på at resten av verden ifølge ham nå i større grad omtaler IS som ISIL, ISIS eller Daesh, og spør retorisk om en terrorist skal kalles det de selv ønsker å kalles - all den tid IS «er ingen stat og den er heller ikke islamsk».

Olufsen viser også til et retorisk poeng fra historieprofessor Juan Cole:

– Se for deg at noen kjeltringer okkuperer et par landsbyer i Mexico, og utroper området til ”Vatikanet”. Ville mediene da ha rapportert om terrorhandlinger hvor 39 var drept, 200 skadet, som utført av ”Vatikan-staten”

Og Bernt Olufsen skriver videre:

En sjettedel av menneskene på jorden er muslimer. Terroristene må ikke omtales som islamister. Dette uttrykket skal brukes i forhold til idealer og verdier knyttet til islam. Ikke til kriminalitet og terror.

  • LES HELE kommentaren på Bernt Olufsens blogg, hvor han også omtaler andre presseetiske problemstillinger rundt terrordekningen.
Til toppen