Helen Vogt ble tirsdag takket av i NTB - med kake på jobb og blomster til å ta med seg hjem.

I 1975 fikk Helen Vogt jobb som hospitant i NTB. 42 år senere hadde hun tirsdag siste arbeidsdag samme sted

Det har vært samme arbeidsgiver, men mange forskjellige karrierer. Nå blir 63-åringen pensjonist. Og medeier i Flamingo Beach Bar på Lesvos.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I 1975 var Helen Vogt 21 år. Den gang kunne man bli journalist uten utdanning, ja, det var kanskje slik det kom til for de fleste. Og slik ble det også for 21-åringen fra Oslo: Hun ble hospitant i Norsk Telegrambyrå. Det ble starten på en lang karriere i byrået, som for noen uker siden fylte 150 år. Men 42 år var nok. Tirsdag hadde Helen sin siste dag på post. Og det føltes faktisk fint, sier hun til Medier24 tirsdag ettermiddag, etter kaker og ord, før en liten tur ut på byen med gode kolleger:

- Det er fint å ha muligheten til å slutte, mens det fortsatt er noen som vil savne deg!

Slik oppsummerer Helen tidspunktet muntert. Hun sier at det å jobbe 42 år samme sted i dag ikke er noe man nødvendigvis er stolt av, ja, det blir vel nærmest sett på som litt tafatt.

Men NTB-veteranen har likt det. Og så har hun heller ikke gjort samme jobb i disse åra. Det har nærmest vært som flere karrierer, forteller hun:

- Først jobbet jeg 20 år som journalist. Og så 20 år med forretningsutvikling og produkt. De siste ti årene har jeg vekslet mellom titlene utviklingsdirektør og utviklingsredaktør.

 

Journalistrobotens mor

Den siste dagen på jobb ble altså feiret med kaker og gode ord på Havnelageret. Men også litt jobb; Helen Vogt har rett og slett ikke hatt tid til å trappe ned. Tirsdagen gikk blant annet med til å oppsummere valget, som hun har vært prosjektleder for.

Nordiske Mediedager 2016 - Helen Vogt forteller om robotjournalistikk.

For første gang med en «journalistrobot» på jobb, altså journalistikk som et dataprogram skriver selv, basert på tall og fakta. Roboten debuterte våren 2016 som fotballreporter.

Og 63-åringen har altså vært robotens mor, som nyhetsredaktør Ole Kristian Bjellaanes sier det:

- Helen har spilt en helt sentral og avgjørende rolle i NTBs digitale utvikling. Jeg skulle gjerne hatt henne med videre, men i dag gratulerer vi henne med mange år i NTBs tjeneste.

 

Fra fjernskriving til lekebutikk

Men robotjournalistikk og internett og automatisering - slik var det altså ikke i 1975. Helen Vogt forteller:

- Den gang skrev vi på papir med gjennomslag. Så gikk kopien til «fjernskriveravdelingen», hvor de punchet inn på magnetisk teip.

- Det har vært en enorm utvikling. Og du har ikke vært redd for endringer?

- Nei, det har vært helt fantastiske fremskritt og eventyrlige endringer. Det har vært gøy å være med på. Og det er jo endringene som gjør det moro å gå på jobb, sier hun.

Men hva var det som fenget med utviklingen og internett? Hvorfor ble akkurat hun det som i stillingsannonser nå for tiden heter et «digitalt hode»?

- Jeg ble så fantastisk fascinert av internett. Det var bare aldeles utrolig, å få en hel leketøysbutikk inn på jobben. I 1997 etablerte vi vår første nyhetsportal på nett. Og siden har det bare tatt av.

- For å stille et tabloid spørsmål: Tror du at roboten du har vært med på å utvikle gjør dine kolleger arbeidsledige?

- Nei, på ingen måte! Det representerer en mulighet til å dekke flere områder enn i dag, og gjøre journalistikken enda mer relevant.

 

Første korrespondent i Asia

Det har ikke vært bare digital utvikling for Helen Vogt. Hun kom til byrået som hospitant og har fylt mange poster som journalist. På 80-tallet ble hun NTBs første Asia-korrespondent, med Hong Kong som base.

- Jeg husker at det var litt ensomt, jeg var den eneste norske journalisten der. Ikke snakket jeg kinesisk heller. Men det var en utrolig spennende tid - da de store økonomiske omveltningene i Kina skjedde, sier hun.

Helen var også korrespondent i Brussel, den gang EU-striden raste hjemme i Norge.

Og hun har vært med på å dekke norsk politikk:

- Jeg jobbet på Stortinget den gang politikerne fortsatt kunne si noe, uten at det måtte være godkjent av en eller annen kommunikasjonsrådgiver!

 

Tidene går, nyhetsmeldingen består

- Norge, verden og journalistikken har forandret seg mye på 42 år. Men kjernen i NTBs produkt - den nøkterne, faktabaserte nyhetsmeldingen - er fortsatt den samme?

- Ja, og jeg har alltid vært veldig stolt av å jobbe i NTB. Det er en stolthet som preger alle her. Det høres kanskje pretensiøst ut, men vi er overbevist om at NTB er en del av den demokratiske infrastrukturen i Norge, sier Helen Vogt.

- Og så har det blitt en slags «revival» for nettopp det faktabaserte. Det ser vi på med stor glede.

Det var det kanskje ikke alle som spådde. Helen husker godt en hendelse fra 2001, da hun satt i styret og tidligere kringkastingssjef Einar Førde var styreleder. Førde skal ha uttalt at nyhetsbyrået var en solnedgangsbedrift.

- Han så nok ikke at den sola han så gikk ned, gikk ned over hele den tradisjonelle mediebransjen. Ikke bare mediebyråene.

Helen Vogt har vært med på en lang reise i NTB.

- Vi, som alle andre, strever hver dag med hvor pengene skal komme fra. Men vi føler at NTB fortsatt kan spille en fornuftig rolle. Og vi har flere kunder enn noen gang før.

 

Har ingen veldig store planer

Det er kanskje også et godt tidspunkt å gi seg på. Helen Vogt er blitt 63 år og i går ble hun pensjonist. Hva skal hun fylle tiden med?

- Det vet jeg ikke så mye om, faktisk! Som sagt har det vært fullt kjør på jobb, og liten tid til å trappe ned eller spekulere i hva jeg skal fylle dagene med.

Det vil si: Utover høsten skal hun gjøre noe konsulentvirksomhet for NTB. Det er noen oppgaver hun ikke rakk å bli ferdig med.

Utover det er det ingen store planer, nye selskap etablert eller bøker på vei.

- Men jeg er medeier i en bar i Hellas, så hvis jeg blir rastløs kan jeg alltid dra ned for å drive den!

- Du eier en bar?

- Ja, altså, jeg er medeier sammen med noen venner som bor der og driver den. Det var en landsby vi pleide å feriere i, og så falt vi for fristelsen. Men det er ikke så veldig lønnsomt å drive bar i Hellas, det er ikke noe vi tjener store penger på.

- I hvert fall ikke hvis man skal betale skatt?

- Baren vår har 10-12 ansatte, og er faktisk nest største skatteyter i denne lille byen.

Da snakker vi om Skala EressosLesvos, og denne baren heter Flamingo Beach Bar.

Men turen går ikke hit med det første. Torsdag begynner pensjonistlivet for fullt:

- Da drar jeg på fjellet. Og går en lang tur med bikkja!

Powered by Labrador CMS