Møte i Kringkastingsrådet våren 2015. Til høyre: NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen og rådsleder Per Edgar Kokkvold.
Møte i Kringkastingsrådet våren 2015. Til høyre: NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen og rådsleder Per Edgar Kokkvold. (Arkivfoto: Gard L. Michalsen)

Ingen kritikk av Skavlan fra Kringkastingsrådet

Men de var delte i synet på programmet.

Oslo (NTB-Hege Wallenius): Programleder Fredrik Skavlan slipper en kritisk uttalelse fra Kringkastingsrådet etter intervjuet med Sverigedemokraterna-leder Jimmie Åkesson.

Det mye omtalte intervjuet har ført til over 3.600 klager til Kringkastingsrådet siden det ble sendt på TV i Norge og Sverige i slutten av mars. Mange er kritiske til hvordan Åkesson ble behandlet av Skavlan under intervjuet.

Da rådet samlet seg torsdag for å diskutere saken, var også programlederen selv til stede.

– Jeg vil understreke at han (Åkesson) var forberedt på all tematikk og at intervjuet kunne bli som det ble, sa Fredrik Skavlan i sitt innlegg.

– Jeg håper å få svar på hva vi eventuelt skal beklage, og hvem vi eventuelt skal beklage til, sa han.

FREDRIK SKAVLAN snakker til Kringkastingsrådet 22. april 2015.
FREDRIK SKAVLAN snakker til Kringkastingsrådet 22. april 2015. Foto: Gard L. Michalsen

Ingen kritikk

Etter voteringen torsdag ettermiddag ble det imidlertid klart at 10 av 14 medlemmer i Rådet ikke ville kritisere intervjuet.

«Rådets medlemmer ønsket ikke å avgi en særskilt uttalelse om innslaget», heter det i flertallets uttalelse.

Ett medlem ønsket ikke å avgi stemme, mens tre andre medlemmer samlet seg om en mer kritisk uttalelse, blant dem Elin Ørjasæter.

– Jeg opplever dette som mer uhøflig enn du noen gang har oppført deg overfor et svensk intervjuobjekt. Du viser at det er lov til å oppføre seg annerledes overfor Sverigedemokraterna (SD) enn andre, sa Ørjasæter til Skavlan.

Rådsleder Per Edgar Kokkvold sa at han aldri vil kritisere en journalist for å stille kritiske spørsmål.

– Min kritikk mot Skavlan er at han gjennom kroppsspråk og glefsing ga inntrykk av at han måtte forsvare seg unødig mot kritikken som kom på at Åkesson i det hele tatt skulle stille i programmet, sa Kokkvold.

FREDRIK SKAVLAN ankommer Kringkastingsrådets møte torsdag. (Foto: Gard L. Michalsen)
FREDRIK SKAVLAN ankommer Kringkastingsrådets møte torsdag. (Foto: Gard L. Michalsen) Foto: Gard L. Michalsen

Landssviksak

Like etterpå fikk Skavlan komme fram på ny, der han kommenterte synspunktene.

– Ettersom dette begynner bære preg av en landssviksak, så må jeg svare litt etter hvert her, sa Skavlan, som lurte på om Kokkvold virkelig hadde brukt ordet «glefsing».

Etter møtet sa programlederen til pressen at ting kunne vært gjort annerledes:

– Det finnes ting vi ikke hadde tenkt nok på helt klart, ting vi kunne gjort annerledes. Men vi hadde tenkt oss veldig godt om, sa Skavlan.

Han fortalte imidlertid også at han aldri fått har fått mer ros for et intervju.

«Hatefull» og «ubehøvlet»

I begynnelsen av intervjuet snakker lederen for det høyrepopulistiske partiet om sykdomsperioden, før Skavlan begynner å stille kritiske spørsmål om partiet.

Mange av dem som har klaget på programmet, reagerer på det de mener er en hard behandling av Åkesson, som på dette tidspunktet var sykmeldt.

I klagene beskrives programlederen blant annet som «hatefull», «ubehøvlet» og «arrogant» overfor sin gjest.

SD-lederen ble utbrent og sykmeldt etter valget i Sverige i fjor, og det var i forbindelse med sin tilbakekomst til politikken at Åkesson stilte til intervju hos «Skavlan».

(©NTB)

 

Til toppen