Journalist Anders Sømme Hammer vant årets International Reporter-pris under SKUP.
Journalist Anders Sømme Hammer vant årets International Reporter-pris under SKUP. (Bilde: Erik Waatland)

Internasjonal Reporter-prisen til Anders Sømme Hammer. «Modig og standhaftig tilstedeværelse under særdeles vanskelige arbeidsforhold»

Frilanseren får heder for flere prosjekter, og spesielt Brennpunkt-dokumentaren «Talibanistan». Hederlige omtaler til VG og Nationen.

Under SKUP-konferansens festmiddag i Tønsberg lørdag kveld, ble det varmet opp til kveldens hovedprisutdeling med Internasjonal Reporter-prisen. 

Og den gikk i år til frilanser og krigsreporter Anders Sømme Hammer, som spesielt får prisen for Brennpunkt-dokumentaren Talibanistan.

Tre diplomer ble også delt ut - to til VG og en til Nationen. I alt var det 38 nominerte til årets IR-pris. 

 

NÅ: Internasjonal Reporter-prisen til Anders Hammer!

Posted by Medier24 on 1. april 2017

 

Juryen, som har bestått av Anne Hege Simonsen, Kjell Gjerseth, Haakon Børde og Tuva Bogsnes, skriver følgende om vinnerne:

 

IR-prisen: Anders Sømme Hammer

«Anders Sømme Hammer var nominert med tre bidrag som samlet viser resultatet av en modig og standhaftig tilstedeværelse under særdeles vanskelig arbeidsforhold. Sømmers bidrag problematiserer vilkår for og effekter av norsk engasjement i Afghanistan, Irak og Syria og er derfor viktige bidrag til norsk utenrikspolitisk debatt. Men enda viktigere gir de en unik innsikt i sosiale og politiske realiteter på bakken i de landene som beskrives som ikke er filtrert gjennom norske politiske briller.

Juryen vil særlig framheve reportasjen Talibanistan. Gjennom afghanske kilder på begge sider av konflikten formidler den dyp innsikt i forholdene i Afghanistan etter at norske styrker trakk seg ut og med dem mye av mediefokuset. Hammer viser i denne reportasjen verdien av langvarig tilstedeværelse som arbeidsmetode og får et rikholdig kildeutvalg i tale som ingen andre.»

 

Diplom 1: VG - Rune Thomas Ege, Helge Mikalsen, Sondre Nilsen og Dan Kåre Engebretsen - for

VG fikk hederlig omtale av IR-juryen.
VG fikk hederlig omtale av IR-juryen. Foto: Erik Waatland

Festning Europa

«Festning Europa tar for seg Europas nye fysiske murer, hvor de bygges, hvorfor de bygges og hvordan de oppleves både av flyktninger og lokalbefolkninger. Reportasjen/e er pedagogisk, analytisk og informativ og sammenfatter kunnskap, innsikt og opplevelse på en imponerende måte.»

 

Diplom 2: VGs utenriksredaksjon for dekningen av Syria og Irak, representert ved bidragene Aleppo-innbyggernes historier om å overleve, Kampen om Mosul og De glemte flyktningene

VGs utenriksavdeling fikk hederlig omtale av IR-juryen.
VGs utenriksavdeling fikk hederlig omtale av IR-juryen. Foto: Erik Waatland

«VGs utenriksredaksjon har fulgt borgerkrigene i Midtøsten tett over mange år. Årets nominerte bidrag viser redaksjonens imponerende evne til å variere innfallsvinkler og kildebruk. I Kampen om Mosul er VG selv tilstede på bakken og leverer tett og god nyhetsrapportering av høy kvalitet, både i tekst og bilde. Aleppo-innbyggernes historier viser hvordan det er mulig å komme tett på en dramatisk situasjon også uten personlig tilstedeværelse, men gjennom godt og systematisk kildearbeid. Bruken av tegninger kombinert med videosnutter befolkningen i Aleppo selv har filmet gjør reportasjen også visuelt nyskapende. De glemte flyktningene viser redaksjonens evne til å se flyktningkrisen i Europa i sammenheng med krigene i Midtøsten. Dermed evner VG å gi en kontinuerlig og innsiktsfull dekning av et sammensatt og tidvis forvirrende politisk bilde»

 

Diplom 3: Nationen - ved Hilde Havro, Eva Undheim, Hans Bårdsgård og Astrid Dypvik - for nettproduksjonen Kven skal eige jorda?

Nationen fikk hederlig omtale av IR-juryen.
Nationen fikk hederlig omtale av IR-juryen. Foto: Erik Waatland

«Kva for betydning har ulikt eigarskap for landbruket og matproduksjonen?, er spørsmålet som stilles i dette pedagogiske og menneskenære nettrigget. Journalistene tar oss med til bønder i Norge, Europa og Afrika og belyser grunnleggende, men likevel komplekse spørsmål på en lettfattelig måte.»

 

Til toppen