Kontrollerte sprengninger av IED'er gjemt i Anbar-ørkenen. Irakisk personell sikrer på denne måten veien for norske styrker og Koalisjonspartnere.
Kontrollerte sprengninger av IED'er gjemt i Anbar-ørkenen. Irakisk personell sikrer på denne måten veien for norske styrker og Koalisjonspartnere. (Camilla Brevik Hågensen - Forsvaret)

Irak, Afghanistan og Sør-Sudan: Forsvaret lanserer podkast om soldatlivet

– Vi har sjelden gått så tett på soldatene i vår kommunikasjon, sier sjef for Forsvarets mediesenter, Stine Grøndahl Sesseng.

Forsvaret lanserer podkasten «Våre historier», om hvordan det egentlig er å være soldat. I podkasten kommer norske soldater blant annet til å fortelle historier om hvordan det var å være med på offensiven mot IS i Irak.

– Vi har sjelden gått så tett på soldatene i vår kommunikasjon og er veldig spent på mottakelsen, sier sjef for Forsvarets mediesenter, Stine Grøndahl Sesseng, i en melding til Medier24. 

 

Vil vise fram soldatlivet

Ifølge Forsvaret er målet med podkasten er å vise fram hvordan livet som soldat kan være.

– Podkastformatet gir oss muligheten til å fortelle grundigere og dypere. Vi ønsker å vise hvilke valg og dilemmaer forsvarsansatte møter ute og hjemme, hvordan de reflekterer og hva som kreves av dem, sier Hanne Marie Maugesten i Forsvarets mediesenter (FMS). Hun har gjort intervjuene og har fortellerstemmen du hører i podkasten.

Noe av bakgrunnen for at Forsvaret nå satser på podkast, er at de ser at det blir stadig flere lyttere. 

– I en krevende mediehverdag der folk i stadig mindre grad leser lange saker, vil vi forsøke å nå ut med podkast, som er et voksende dybdemedium, forklarer Grøndahl Sesseng i meldingen. 

–Podkasten dokumenterer Forsvarets bidrag i internasjonale operasjoner. Og gir befolkningen en viktig innsikt i hva det innebærer å være ute i oppdrag. Podkasten er også en anerkjennelse av den jobben soldatene gjør hver dag, derfor er vi veldig glade for å ha med veterantjenesten på laget, legger hun til.

Norske styrker på vei igjennom Anabar ørkenen sammen med andre koalisjonspartnere i OIR. Dette er det første oppdraget Norske styrker deltar på i Anbar. Foto: Camilla Brevik Hågensen - Forsvaret

 

Irak, Mali og Sør-Sudan

I podkasten går man blant annet ikke på hva de norske styrkene gjorde i 2017, da de var med på den store offensiven for å få IS ut av Irak.

Det er også en episode om norsk innsats i Sør-Sudan, hvor oberstløytnant Jan Ivar Hoff forteller om møtet med en barnesoldat, og hvilke avgjørelser som måtte tas for å forsøke å redde 700 sivile ut av en kirke.

Videre kan man høre kommandersersjant Ronny Kristoffersen, som ble skutt i Afghanistan, og om medsoldat Vegard Medbø som hjalp ham. I tillegg er det en episode om Luftforsvaret, som tjenestegjør i den pågående operasjonen i Mali.

Podden finner du her!

Til toppen