Fra venstre: NJ-leder Thomas Spence, Fereshte Halimi i Universal Tolerance Organization og Dagblad-redaktør John Arne Markussen.
Fra venstre: NJ-leder Thomas Spence, Fereshte Halimi i Universal Tolerance Organization og Dagblad-redaktør John Arne Markussen. (Foto: Gard L. Michalsen)

- Jeg har store problemer med begrepet «ytringsansvar». Da gir vi en vetorett til dem som truer

G&G2015: Dagblad-redaktør John Arne Markussen aksepterer ikke å gi fra seg makta. Men fraråder samtidig en aksjonistisk linje.

Fredag kveld åpnet østlandets journalist-konferanse Gull og Gråstein på Sundvolden hotell. Lørdag startet programmet for alvor, og med et alvorlig tema fra morgenen av:

Skremt til taushet?, er overskriften på debatten, og temaet er situasjonen for ytringsfriheten etter ti år med karikaturstrid og ti måneder etter terrorangrepet mot Charlie Hebdo.

Dagblad-redaktør John-Arne Markussen var blant dem som trykket karikaturene i januar, etter det angrepet. Og sa i debatten:

- Den dagen publiserte vi. Og vi publiserte mange tegninger. Men vi skal gjøre det i en kontekst, en sammenheng. Det går ikke an å fortelle om Charlie Hebdo uten å vise disse tegningene.

Godtar ikke «ytringsansvar»

Det underliggende temaet for debatten, var hvordan norsk presse har endret seg etter terroraksjonen i januar. På den ene siden har man innført strengere adgangskontroll og sterkere bevissthet, forteller Markussen.

På den andre siden: Har vi blitt skremt til å tilpasse oss direkte og indirekte trusler? Jyllands-Posten trykket karikaturene for ti år siden, men trykker ikke lenger slike tegninger.

Ingen i panelet ville kritisere det, men Dagblad-redaktøren sier samtidig:

- Jeg har store problemer for dette begrepet ytringsfrihet. Da opplever jeg det som å gi de som truer, en vetorett over hvilke ytringer vi skal ha, sa Markussen.

- Er det litt som å be jenter som ikke vil bli voldtatt, om å ikke kle seg i skjørt?, spurte debattlever Eva Nordlund.

- Ja, du kan i hvert fall bruke en slik metafor. Og vi vil ikke gi den makten til dem som truer med vold, svarte Markussen.

GoG debatt 01
Bilde:

- Ideologien må provoseres

Fereshte Halimi driver organisasjonen Universal Tolerance Organization, og stod blant annet bak en karikaturutstilling i Drammen i vinter. Den ble dels redusert, med begrenset åpningstid og under sterk bevoktning (les mer på NRK.no).

Halimi beskriver seg selv som muslim, men i en tid med mye ekstremisme i religionens navn, er det mye hun ikke kan forstå:

- Og jeg kan ikke forstå hvordan noe er mer hellig enn et menneskelig, sier Halimi.

Hun forstår heller ikke hvor denne «grensa» skal gå. Og mener man må fortsette å stå opp for ytringsfriheten:

- Den ekstreme versjonen av en islam, er en ideologi som må provoseres. Vi må sette spørsmålstegn ved ideologien deres.

- Men det er et vanskelig valg. Vi har familie, barn, og vi er glade i livet. Vi vil ikke gjøre noe. Men den friheten og ytringsfriheten vi har, den er så viktig, sa Halimi.

GoG debatt 03
Bilde:

Må utvide samfunnsdebatten

Debatten speilet innom en rekke sider av debatten rund ytringsfrihet, toleranse og religionsfrihet.

Og hvordan pressen kan bidra til å løfte debatten og styrke toleransen og ytringsfriheten i samfunnet.

- Vi må få mobilisert majoriteten i det muslimske samfunnet. De som kan stå opp og fram, og forsvarer dem som har en kritisk stemme, og som gjør det som en liten minoritet kritiserer, mener NJ-leder Thomas Spence.

Markussen sa det slik:

- Mens pressen er et laug og vi står sammen, så har Fereshte en jobb hun og mange som henne gjør alene. Vi har et ansvar for å etterse at hun kan gjøre den jobben, sa han.

Men går det i riktig retning? Fereshte Halimi fryker det motsatte:

- Jeg frykter at flere blir mer forsiktige enn før. De tenker seg godt om, sa hun.

Til toppen