Kringkastingsrådet torsdag.
Kringkastingsrådet torsdag. (Ole Gunnar Onsøien)

Kringkastingsrådet har mottatt over 1.000 klager mot NRK fra publikum

De aller fleste handler om bråket etter Melodi Grand Prix, men også om rovdyr og Debatten når rådets medlemmer møtes torsdag.

Torsdag møtes Kringkastingsrådet for å behandle over 1.000 innsendte klager mot NRK siden sist møte.

De aller fleste handler om én ting: NRKs Melodi Grand Prix-sending lørdag 15. februar, der store tekniske problemer sørget for stemmetrøbbel - som igjen satte sinnene i kok hos seerne.

Kringkastingsrådets sekretær, Erik Skarrud, opplyser til Medier24 at det er i alt 953 klager mot NRKs underholdningsprogrammer, der brorparten er rettet mot nettopp MGP.

I klagene skriver publikum blant annet:

Jeg klager herved på at jeg ikke fikk stemme, for første gang i mitt liv, på konkurransen. Jeg var på hytten og har ikke internett på hytten, og jeg har heller ikke smarttelefon. Når dere kutter ut sms- og telefonstemmegivning eksluderer dere faktisk en del av den norske befolkning. Hvis dere tar for gitt at hele den norske befolkning går rundt med internett i lommen 24/7 har dere misforstått totalt. Dette er faktisk provoserende og jeg er sjokkert over at NRK, som jeg er med på å finansiere gjennom skatteseddelen, kan ha så dårlig dømmekraft at dere eksludere deler av befolkningen fra å delta i stemmegivningen

En annen skriver:

Jeg klager på at NRK ikke opplyste oss seere om juryordningen før finalen. Det fratok oss muligheten til å påklage dette før sending. Vet mange reagerer på at det kun var 30 personer i juryen. Jeg klager også på kriteriene for å sitte i juryen. Dette er aldersdiskriminerende. Ingen over 54 år i juryen. Det er da en veldig stor aldersgruppe som ikke er representert. På grunnlag av dette krever jeg nå ny avstemming.

 

Dette klager også folk på

I alt er 67 av klagene rettet mot NRKs nyhetsflater, hvor en del av klagene kommer som en følge av NRKs Debatten-sending der programleder Fredrik Solvang intervjuet nå avgåtte fiskeriminister Geir Inge Sivertsen, hvor de mener intervjuet ble for pågående.

Andre klager på det de mener er et «klimahysteri» i statskanalen - og andre mener det er utidig av NRK å tillate en «klimafornekter» å delta i Politisk Kvarter.

Klagene som blir tatt opp av rådet er som følger:

 1. Nyhetsartikkel om ulv i Innlandet
 2. Egenpromotering i NRK
 3. Debatten med fiskeriminister Sivertsen
 4. Avstemningstrøbbel MGP

Slik ser klagene ut fordelt på tema:

 • Nyheter – 67
 • Utenriks – 2
 • Distrikt – 3
 • Underholdning – 953
 • Sport – 4
 • Super – 2
 • Radio - 5
 • Musikk – 0
 • Språk – 3
 • Hørbarhet / teksting – 2
 • Diverse ytringer – 21

 I tillegg til dette skal Kringkastingsrådet diskutere NRKs kulturdekning og NRKS dekning av presidentvalgkampen i USA.

Til toppen