Kristoffer Hivju i ny tvilling-serie og mørkt drama fra finansmiljøet: Slik blir høsten på NRK

NRK vil lage dramaserier som er like bra som Game of Thrones. – Drama er viktigere og viktigere i NRKs oppdrag, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

NRK slipper sine hovedsatsinger for høsten, og publikum kan vente seg en rekke kjente og kjære konsepter, iblandet en del nysatsinger. 

– Det blir masse forskjellig norsk og originalt innhold, med stor sjangerbredde. Vi har masse nytt innhold for barn, og så har vi en dramasatsing og noen dramaserier som vi virkelig tror vil treffe og som viser en norsk virkelighet. Drama er viktigere og viktigere i NRKs oppdrag. Det gir opplevelser, men også fellesskap og refleksjon, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til Medier24.

– Og vi har blant annet vært i Lofoten og tatt opp. Dette viser Norge og er en fantastisk historie, legger Eriksen til - med henvisning til dramaserien Twin, med Game of Thrones-stjernen Kristofer Hivju i dobbeltrolle.

 

Vil lage serier som er like gode som Game of Thrones

Og selv om Eriksen selv anerkjenner kvaliteten til Game of Thrones, så mener han det er svært viktig at også norske dramaserier streber etter den samme kvaliteten.

– Det er fantastisk for norsk publikum å få de beste dramaserier fra hele verden til enhver tid. Men det vil være et utrolig tap for norsk kultur, norsk språk og identitet hvis vi ikke har dramaserier som oppleves å ha den samme kvaliteten på norsk språk, sier han.

– Det er vår ambisjon, og det har vi lykkes med de siste årene. Takket være en veldig bra norsk produksjonsbransje, flotte skuespillere go gode produsentene, dramatikere og regissørene. Norsk drama er nå i verdensklasse, sier Eriksen.

Hivju selv sier innspillingen av «Twin» var spennende, men krevende.

– Jeg prøvde å lage to karakterer som var så proporsjonalt forskjellige som de kan få bli. Det var utfordrende å skifte mellom dem på de ulike tagningene, sier han.

Men storsatsingen med Hivju er ikke det eneste som står på NRKs dramameny:

Blant de andre seriene er er «Hellums kro» – et humordrama med Bjarte Tjøstheim, som får premiere i oktober.

I sin presentasjon skiver NRK at «når eieren av to vegkroer på hver sin side av E6 pensjonerer seg, bryter det ut full krig mellom de to daglige lederene» og at begge ser seg selv som den rette arvingen til kro-imperiet. 

Videre følger satsingen «Exit», som er et mørkt drama fra det norske finansmiljøet. NRK skriver: «Adam, Willian, Henrik og Jeppe har tilsynelatende alt: Penger karriere og familie, men de kjeder seg. I jakten på spenning tyr de til vold, narkotika og prostituerte», noe som er grunnlaget for mye drama. 

 

Hivju i dobbeltrolle

Hivju er som nevnt aktuell med den ny dramaserien  «Twin». Nordisk Film Prouction har produsert serien for NRK, og den får premiere i oktober. 

NRK skriver: «De eneggede tvillingbrødrene Adam og Erik lever hilt forskjellige liv -den ene er ansvarlig familiefar, den andre en surfeboms som til slutt mister alt. Han søker hjelp hos broren, men får det ikke». Diskusjonen ender i at den ene broren dør – og «surfebomsen» overtar identiteten, kona og livet til den vellykkede broren. 

–  Jeg prøvde å lage to karakter som var så proporsjonalt forskjellige som de kan få bli. Det var utfordrende å skifte mellom de ulike tagningene, sa Hivju under presentasjonen av serien. 

I tillegg kommer ny sesong med «Hos Peder», «Nattens arvinger», som beskrives som et internasjonalt fantasy-drama for tenåringene og en rekke andre programmer.

NRK-sjef Eriksen vil ikke røpe sin personlige favoritt.

– Jeg må innrømme at jeg ikke har fått sett «Twin», for den er ikke helt ferdig ennå. Men jeg har snakket med regissøren og skal snart få sett den.

– Men jeg har sett «Exit», og jeg kan love at det er serien ingen har sett maken til før, påpeker Eriksen.

I tillegg til den brede norskspråklige dramasatsingen, presenterte også NRK dokumentarserien «Hotell Kash King», fantasyserien «Nattens arvinger» - som er et samarbeid mellom NRK, tyske NDR og nederlandske NPO - samt podcasten «Hos Peder», som beskrives som «hverdagsterapi for individer og par» med den kjente psykologen Peder Kjos.

Til toppen