NOEN AV VGTV-gjengen da Medier24 var på besøk tidligere i vår.
NOEN AV VGTV-gjengen da Medier24 var på besøk tidligere i vår. (Arkivfoto: Gard L. Michalsen)

Med 20 millioner videostarter i måneden er VG større enn New York Times

Og nå skal Schibsted-avisene utveksle live-TV. Mens den lineære kanalen sakte bygger posisjon. - Dette er et langsiktig prosjekt, sier Helje Solberg.

- Utviklingen på levende bilder digitalt har vært fantastisk. Første fem måneder i år har veksten vært på nær 40 prosent sammenlignet med 2014, sier Helje Solberg, administerende direktør og redaktør for VGTV.

Og fortsetter med de store tallene:

- I går var det 700.000 videostarter på VGTV. Det er vi ganske fornøyd med. Nå nærmer vi oss 20 millioner videostarter - per måned, legger hun til.

I så fall er VG større enn New York Times på levende bilder: Sistnevnte mediehus har 75 videomedarbeidere på heltid. Som generer innhold og får «bare» 18 millioner videovisninger i måneden, skal vi tro denne rapporten fra Ixxus.com.

HELJE SOLBERG, direktør og redaktør i VGTV.
HELJE SOLBERG, direktør og redaktør i VGTV. Bilde:

Inntektene henger etter

Slik snakker en fornøyd TV-sjef når Medier24 besøker sjuende etasje i VG-huset for å skrive om ståa for VGTV. Trafikken er det altså ingenting å si på.

Inntektene har det vært litt verre med: For en måned siden fortalte Schibsteds kvartalsrapport at VGs digitale inntekter gikk ned fra tilsvarende periode i fjor, og at særlig levende bilder stanget i taket.

- Vi hadde en bratt start på året når det gjelder annonseinntekter, og hadde et større tilbud enn vi klarte å selge. Men vi er ganske sikre på at dette vil snu. Skiftet fra «lineær-TV» til digitalt tv vil komme.

- Nå er to av tre måneder i andre kvartal over. Hvordan ser denne perioden ut?

- Utviklingen er bedre enn 1. kvartal. Tallene blir bedre enn de var da, svarer Solberg.

TILBAKEBLIKK: Slik reagerte daværende Rosenborg-trener Nils Arne Eggen på VGs mikrofon for noen år siden...


 

Bygger levende bilder

Det er med andre ord mest snakk om den digitale trafikken når man snakker om VGTV. Likevel har det blitt mye oppmerksomhet på at mediehuset siden i fjor høst har forsøkt å slå rot med en såkalt «lineær» TV-kanal.

Uten å etablere noen solid posisjon så langt. Men VG på ordentlig TV er ikke nødvendigvis et mål – det er vel så mye et «middel»:

- I det store bildet er dette en satsing på levende bilder for hele mediehuset. At vi gikk lineært, gjorde også at vi kunne ansette et betydelig antall medarbeidere i fjor - vi doblet bemanningen fra 30 til 60.

- Og det er en investering i framtida. Hvis vi skal beholde posisjonen som Norges største nyhetsnettsted, må vi ta en tydelig posisjon også på levende bilder. Det er ikke lenger «nice to have», men «need to have», mener Helje Solberg.

NÅR ENDA FLERE: Nå kan enda flere se Morten Hegseths «Panelet» på vanlig TV. Til høyre; Siri Pallesen.
NÅR ENDA FLERE: Nå kan enda flere se Morten Hegseths «Panelet» på vanlig TV. Til høyre; Siri Pallesen. Bilde:

Utvider distribusjonen

Men nå kan det bli flere seere på vanlig TV også. I helga ble det kjent at VG nesten dobler distribusjonen. Etter et halvt år eksklusivt på Canal Digital, kom VGTV i går på Altibox. 10. juni også på Get.

- Dermed når vi 1,75 millioner norske husstander. Det er nesten 80 prosent av norske TV-seere, sier Solberg.

- Det er to måter å vokse på: Det er økt distribusjon og å utvikle et bedre produkt. Vi jobber med begge deler. Breaking news trumfer selvsagt alt, men vi satser tungt på dokumentarer, serier og aktualitet, sier Solberg.

Den lineære TV-bransjen og bransjepressen gjør raske poenger av den tilsynelatende svake posisjonen, som til nå har vært på «bare» 0 komma noe prosent. I mai var markedsandelen på mellom 0,2 og 0,3 prosent.

Med økt distribusjon, kan dette øke raskt. Allerede første dag på Altibox var det synlig på tallene:

- i går hadde vi en markedsandel på 0,4 prosent, sier Solberg.

- Hva vil det egentlig si i tall?

- 149.000 seere var innom kanalen i mer enn ett minutt.

- Utfordringen nå er å holde på disse, lengst mulig?

- Ja - og vi ser at de dagene vi har godt og engasjerende innhold, holder vi også lenger på seerne, sier Solberg.

- Hvor god må posisjonen bli, og hvor fort må det skje?

- Vi har noen tanker om det, men det er ikke noe vi går ut med. Samtidig er det digitale fortsatt viktigst, og dette er et langsiktig prosjekt. Vi er inneforstått med at å flytte markedsandeler på lineært TV tar tid. Og dette slaget blir ikke avgjort verken i sommer eller til høsten. Vi har et lengre perspektiv.

- Var det vanskeligere enn dere trodde å lykkes med en TV-kanal?

- Vi har lært enormt mye de siste månedene. Vi har også gjort mange feil. Men det er nødvendig for å lære. Og VG har i sum tatt en tydeligere posisjon når det gjelder levende bilder, sier Solberg.

Ny Schibsted-avtale på levende bilder

En viktig del av dette er breaking news. Og nå får VG tilgang på langt mer levende bilder fra resten av landet. Fra denne uka er alle Schibsteds flere hundre journalister kysten rundt, inkludert Adresseavisens medarbeidere, potensielle live-reportere for VGTV:

- Vi har inngått en permanent utvekslingsavtale med Fædrelandsvennen, Bergens Tidende, Aftenposten, Stavanger Aftenblad og Adresseavisen på direkte videostrømmer. Det omfatter ting som går live, eller i opptak innen 24 timer fra det skjer, sier Solberg.

- Så nå kan en hver Schibsted-journalist med iPhone bli TV-reporter for VGTV?

- Med apper for streaming og en selfie-stang kan man gå live fra hvor som helst nå. Men avisene har også svært profesjonelle TV-redaksjoner, understreker hun.

Solberg påpeker også at samarbeidet går begge veier.

VG får tilgang til hendelser landet rundt. De regionale mediehusene får også tilgang på videostrømmer fra VG:

- Jeg tror dette vil gavne alle mediehusene i Schibsted. Vi får en større rekkevidde, samtidig som at vi kan serve regionavisene. Med alt fra innhold og kompetanse. Alle parter skal oppleve dette samarbeidet som en styrke, sier VGTV-sjef Helje Solberg. Og mener:

- Med den konkurransen vi opplever globalt, fra aktører som Facebook, Google og Youtube, kommer samarbeidet på tvers av mediehus her i Norge til å bli viktigere i den krevende situasjonen vi alle står i.

Til toppen