Per Sandberg og Bahareh Letnes møter pressen i Arendal. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Per Sandberg og Bahareh Letnes møtte et samlet pressenorge:  - Uansett hva jeg sier om journalister og media i dag, vil det se ut som at jeg sutrer 

Han og Bahareh Letnes fortalte at de har søkt advokathjelp i forbindelse med medieoppslag de siste ukene. Og at det blir bok.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

  • Denne saken oppdateres! 

Per Sandberg måtte gå av som statsråd for noen dager siden, og det har siden det stormet rundt politikeren. I kveld møtte han et nærmest samlet pressenorge i Arendal.

- Selv om jeg hadde fulgt alle sikkerhetsrutiner med varsling og telefon og alt er det ingen som kunne ha hindret meg i å reise på ferie til Iran, selv ikke statsministeren, sa Sandberg under pressekonferansen tirsdag kveld. 

Se pressekonferansen her: 

- Direkte løgner

Sandberg understreket at mye informasjon rundt hans privatliv lakk ut i løpet av tiden før han reiste til Iran. 

- Alt rundt min private sfære lakk ut til pressen, sa Sandberg.

Han anklaget pressen for løgn ved flere anledninger, og mente han kunne trekke fram flere tilfeller bare det siste døgnet. 

- Bare i dag kan både jeg og Bahareh gå gjennom pressen og se fem, seks eller sju direkte løgner, men det er  en debatt vi skal ta senere, sa Sandberg. 

Han var opptatt av hvordan mediene har behandlet kjæresten hans, og anklaget pressen for nærmest å ha «henrettet» kjæresten hans.

 - Uansett hva jeg sier om journalister og media i dag, vil det se ut som at jeg sutrer. Jeg tar den kritikken, men den fordømmelsen som har skjedd overfor Bahareh, som er en kvinne med en ambisjon om å drive butikk mellom Norge og Iran, og kun det, sa Sandberg og la til:

- Mens alle dere har holdt på i ukesvis med å finne den tråden som ikke finnes. Dette er tøys, dere som norsk media og norsk presse nærmest henrettet denne kvinnen. Og det har NRK stått i spissen for, sa Sandberg. 

Kritiserer bruken av hemmelige kilder 

Og Sandberg innrømmet å ha gjort feil i forbindelse med denne saken. 

- Jeg har gjort tre feil: jeg har glemt å varsle. Jeg har tatt med meg jobbtelefon. Og så har jeg gått i en «felle», og forelsket meg i en jente med annen etnisk opprinnelse, sa Sandberg. 

Han kritiserer pressens bruk av anonyme kilder i denne saken knallhardt, og mener blant annet at det har vært med på å bygge opp en historiefortelling rundt Letnes som spion for det iranske regimet.  

- Dere har brukt hemmelige kilder, anonyme toppdiplomater og avhoppere. Folk som aldri har vært i Iran. Det er det dere har brukt som bevis, men det er ikke bevis, det er dritt og lort, sa Sandberg. 

Han sa også at de nå har søkt advokathjelp, og at de sammen med advokat går gjennom uttalelser i mediene fra både kilder og journalister. 

Han kritiserte også mediene for å ha brukt kildemateriale fra en privat konflikt mellom han og hans fraseparerte kone, Line Miriam Sandberg.

- Det er helt nytt i norsk journalistikk at mediene senker seg ned på et slikt nivå, sa Sandberg. 

- Kompetanseløse på Iran

Blant annet fikk NRK kritikk for å være kompetanseløse på spørsmålet om Iran. 

- Det er helt utrulig at NRK kan vinkle det på denne måten. NRK er helt kompetanseløse på Iran, sa Sandberg.

Han fortsatte med å si at pressenorge har bygget opp et bilde av Letnes som spion. 

- De som står her bygde opp denne kvinnen til å være en sikkerhetsrisiko for Norge, sa han og siktet til henholdsvis pressenorge og Bahareh Letnes. 

- Vi kjenner oss ikke igjen i de sterke påstandene Sandberg kommer med. NRK har stilt en rekke kritiske spørsmål rundt den daværende fiskeriministerens reise til Iran, og omstendighetene rundt reisen. Det er en del av den jobben pressen skal gjøre, sier konstituert nyhetsdirektør i NRK, Marius Tetlie til Medier24.

 

- Ikke skrevet noe annet enn det som står i Brønnøysund

I tillegg fikk Fiskeribladet kritikk for å ha lagt fram gale oppslyninger om hva selskapet til Letnes skal drive med. Under pressekonferansen sa hun selv at hun skulle eksportere «alt mulig», inkludert skiutstyr og klær. 

- «Fiskeeksportøren» var det Fiskeribladet som begynte med å kalle henne, men så langt har hun ikke eksportert en eneste reke, sa Sandberg. 

Øystein Hage i Fiskeribladet svarer på kritikken at de har gjort et journalistisk arbeid, og at de ikke har skrevet noe annet enn det som står i Brønnøysundregisteret. 

- Selskapet ble etablert i januar, etter hun ble kjent med PS (Per Sandberg, red.anm). Det skal drive med salg av olje, gass og fisk. Vi har ikke skrevet noe annet enn det som står i Brønnøysund. Hun påstod overfor oss 11.juli at selskapet skulle legges ned. Det har ennå ikke skjedd. Så ikke vet jeg hvem som snakket korrekt, skriver Hage i en sms til Medier24. 

Pressen svarte på kritikken som kom i forkant av pressekonferansen

I et stort Dagbladet-intervju tidligere i ettermiddag kom Per Sandberg med liknende kritikk av pressen, og sa blant annet følgende: 

- Men jeg hadde aldri i min villeste fantasi trodd at det var så mye ondskap og fordommer i det norske folk. Og i hvert fall ikke hos NRK, TV2 og andre medier, sier Per Sandberg til Dagbladet

Både NRK og TV2 slo knallhardt tilbake. TV2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække understreket at det verken lå ondskap eller fordommer bak deres dekning av saken. 

- TV 2 har omtalt en sak som endte med at både Sandberg og statsministeren ble enige om at han måtte trekke seg. Det er verken ondskap eller fordommer som ligger til grunn for vår dekning, og vår vurdering er at det norske folk har krav på å vite hva som har skjedd, sa Solbrække til Medier24 før pressekonferansen. 

Også konstituert nyhetsdirektør i NRK, Marius Tetlie, understreker at det er medienes jobb å avdekke slike forhold som man her har gjort. 

- Vi har drevet systematisk og kritisk journalistikk mot en statsråd som har brutt sikkerhetsreglementet og rutiner for å varsle statsministerens kontor om sin reisevirksomhet. Mediene har gjort jobben vi skal gjøre, det handler om å avdekke kritikkverdige forhold blant de som har stor innflytelse og makt i samfunnet. Medlemmer av regjeringen må regne med et kritisk søkelys fra pressen, sa konstituert nyhetsdirektør i NRK, Marius Tetlie til Medier24 før pressekonferansen.

Erna: Kan ikke vurdere min egnethet ut fra to tilfeller

Statsminister Erna Solberg understreker overfor NTB at tilfellet med Per Sandberg og Sylvi Listhaug har vært håndtert uheldig, men mener det ikke gir alene gir grunnlag for å vurdere hennes egnethet som statsminister. 

– Men det er viktig å se hele historien til min regjering. Det har faktisk vært veldig få sånne saker inntil i år, i motsetning til under veldig mange andre regjeringer. Det skjer innimellom at statsråder må gå, og i denne regjeringen har det vært få statsråder som har måttet gå før akkurat nå. Da kan du ikke gjøre opp en vurdering av min egnethet etter fem år som statsminister på bakgrunn av de to tilfellene, sa hun til NTB før pressekonferansen.

Til informasjon: Saken oppdateres og Medier24 kommer tilbake med mer. Vi jobber med å hente inn tilsvar til uttalelsene fra Letnes og Sandberg som kom i løpet av pressekonferansen. 

Powered by Labrador CMS