Elektrisk Oslo-frokost på SXSW.

IKT-NORGE PÅ SXSW:

Når Oslo presenteres på verdens største teknologifestival, er det som verdens mest elektriske by

- Vi har også hørt mye om hvor raskt teknologien utvikler seg. Og hvor dystopisk fremtidsbildet til Elon Musk kan være, skriver Fredrik Syversen og Monica Michelsen.

Denne artikkelen er over to år gammel.

  • FREDRIK SYVERSEN og MONICA MICHELSEN, IKT-Norge
Monica og Fredrik på South by Southwest.

Da var har vår egen dag kommet, dagen der vi satt fokus på Oslo og Norge og vår elektriske fremtid. «Oslo Breakfast» var godt besøkt på House of Scandinavia her i Austin.

Fokuset var på verdens mest elektrifiserte by - et arrangement vi avholdt sammen med Oslo kommune. Salen var full, og vår nye byråd for næring og eiendom, Kjetil Lund var i spissen for arrangementet.

Det er stor interesse for hva vi Norge har fått til og å lære med om hvordan her på SXSW. En av de store trendene i år er mobilitet, noe vi fra Norge virkelig har fått mye oppmerksomhet for. I panelet hadde vi både representanter for Austin by, University of Texas i Austin og Mali Skogen som leder OREEC.

Austin er USAs raskest voksende by, med det også en by med store utfordringer knyttet til trafikk og mobilitet, samtidig ønsker de en mer elektrisk fremtid og smartere løsninger med andre ord er grunnlaget for teknologisamarbeid tilstede noe som også blir en av samtalepunktene mellom de politiske lederne i Austin og Oslo senere i uken.

Fredrik Syversen og Austins borgermester Steve Adler.

Hvordan henge med i en verden i konstant teknologisk endring?

Vi er alle spente på hva teknologien bringer i fremtiden, og en som ga oss en god oppdatering på nettopp det var Amy Webb, professor på NYU Stern School of Business og grunnlegger av The Future Today Institute.

For en fullsatt sal med et svært engasjert publikum lanserte hun en datadrevet analyse av hva som vil bli de største teknologitrendene i 2018. Hun mente blant annet at det kommende året er begynnelsen på slutten for smarttelefonen slik vi kjenner den, og at innen ti år vil både telefoner og datamaskiner være basert på såkalt «non visual UI» og være stemmestyrt - i alle fall i industrielle land.

Med dette kunne hun fortelle de oppmøtte at det bare er å glemme oljen - i fremtiden er det data vi må satse på. Webb uttrykte dessuten bekymring for det hun beskrev som «splinternets» - altså hvordan enkelte land nå er i gang med å forsøke å etablere lover for å selv kunne styre og sensurere innholdet på internett i egne land.

«Hvis dere tror fake news er et problem nå, hva tror dere skjer om dette får utvikle seg», spurte hun publikum.

Elon kom - med store bekymringer for verdens fremtid

En av teknologiverdenens største rockestjerner er uten tvil Elon Musk. Denne gangen fylte han en av Austins (2000) kinoer til randen for å bli intervjuet av mannen bak TV-serien WestWorld, Richard Nolan.

Fokuset ble mye på hva SpaceX egentlig skal være for et kommersielt selskap. Elon kom raskt innpå sine bekymringer for kunstig intelligens. Han var regelrett depressiv -  verden sto overfor «the dark ages», og det handlet ikke om klimaspørsmålet, som han mener er mulig å løse.

Hans store bekymring var et intet mindre enn en tredje verdenskrig. Argumentasjonen var knyttet til kunstig intelligens og hvilken fare denne er når det han kalte «digital superintelligence» vil falle i hendene til despoter - som vil gi dem store muligheter for å være nettopp det.

Linken til SpaceX og målet om å lande på mars ble med ett klarere. Elon ønsker å kolonisere Mars innen jorden ikke lenger er beboelig, for så å rekolonisere når jorden igjen kan ta oss i mot. Dette var uten tvil dystopisk, men å avskrive Elon fullstendig har til nå vist seg å ikke være smart.

Vi er uansett på SXSW, og da er denne type talks helt på sin plass!  

Powered by Labrador CMS