Ann-Magrit Austenå  er generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Ann-Magrit Austenå er generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix (Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix)

NOAS-sjef klager NRK inn for PFU: - Et grovt presseetisk overtramp

Ann-Magrit Austenå mener NRK brøt barneparagrafen i Vær Varsom-plakaten i sak om fireåring.

Generalsekretæren i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), Ann-Magrit Austenå,  har klaget NRK inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Bakgrunnen er en sak som statskanalen kjørte tidligere i vår, der en far til en fireåring med en celebral parese-lignende sykdom stilte opp og innrømmet at han hadde stilt det umulige spørsmålet om datteren burde blitt til.

Austenå skriver i en kronikk i Aftenposten at saken representerer et grovt presseetisk overtramp.

- Det er nettopp saker som denne som lå bak da Presseforbundet tok inn barneparagrafen 4.8 i Vær varsom-plakaten: «Når barn omtales, er det god presseskikk å ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barnet. Dette gjelder også når foresatte har gitt sitt samtykke til eksponering.», skriver Austenå.

Den tidligere lederen i Norsk Journalistlag mener NRK burde tatt ansvaret og vurdert hvilke konsekvenser denne eksponeringen kan få for barnet.

Fungerende distriktsredaktør i NRK Vestfold, Jan Henrik Aubert svarer slik på kritikken: 

- NRK har selvsagt et selvstendig etisk ansvar. Vi vurderte det slik at foreldrene hadde tenkt gjennom eventuelle konsekvenser og var bevisste på den historien de ville fortelle, skriver han i et innlegg i Aftenposten.

Til toppen