Slik ser saken ut.

Debatt

NRK forsvarer «drita på direkten»-artikkel: «Vi fremstiller et fenomen»

«NRK tar ikke stilling i denne saken, vi fremstiller et fenomen, fordi vi mener det er interessant og viktig å peke på», skriver redaksjonssjef i NRK, Marianne Ytre-Eide.

Denne artikkelen er over to år gammel.

  • MARIANNE YTRE-EIDE, redaksjonssjef NRK Kultur og underholdning i NRK Nyheter. Svarer på dette innlegget fra psykologene Fredrik Lian og Jørgen Flor.

NRK publiserte forrige lørdag en artikkel om fyllestreaming på plattformen Twitch. Dette er en plattform som har over 15 millioner seere hver dag og flere enn 2,2 millioner mennesker strømmer seg selv hver måned.

NRK har i sin research funnet 29 såkalte fyllestreamkontoer, men et googlesøk viser at det er skrevet svært lite om dette og det som skjer på plattformen Twitch.

Vi vet at mange trender starter der og utvikler seg videre på mer kjente plattformer som Youtube. Derfor er det all grunn for våkne journalister å følge med på hva som skjer her-  noe NRK gjorde i denne saken.  

Kronikkforfatterne ser «med bekymring på at NRK fremstiller Simen som frisk fra sin angst på grunn av internett og alkohol, og som i verste fall villeder mennesker som sliter med angst til å se på alkohol som en løsning».

Men NRK tar ikke stilling i denne saken, vi fremstiller et fenomen, fordi vi mener det er interessant og viktig å peke på.

Vi ville fortelle om hvem streamerne er gjennom å la dem selv fortelle hvorfor de gjorde det og hvilken bakgrunn de hadde. At kronikkforfatterne mener dette er usunt og skadelig for dem er naturlig. Men å si at NRK fremstiller dette positivt er kronikkforfatternes mening – ikke vår hensikt.

Vi har også i vår fremstilling av dette fenomenet sluppet til rikelig med kritiske stemmer – blant annet flere minutter i Dagsrevyen der Pernille Huseby i Actis var bekymret. Vi fulgte også opp både på nett og radio med bekymrede stemmer.

At kronikkforfatterne er bekymret for et fenomen på en plattform som få «voksne» er klar over eksisterer viser at NRK har gjort jobben sin. Vi har satt søkelyset på en trend som få vet om. Artikkelen handler om trenden og vi forteller også i saken at de har slitt med sosial angst.

Men artikkelen handler altså ikke om sosial angst og hvordan denne skal håndteres – den handler om fyllestreaming. Vi skriver heller aldri at dette er en måte å løse sosial angst på.

Vi forklarer og opplyser – vi kommer ikke med løsninger. Vi har heller aldri skrevet at Simen ble frisk fra angsten grunnet  dette. Det er en tolkning hos kronikkforfatterne.

Debatten i ettertid bør handle om fyllestreaming og hvordan samfunnet skal håndtere dette fenomenet.

Powered by Labrador CMS