Det svarte flagget, en podkast om hjemvendte IS-krigere.
Det svarte flagget, en podkast om hjemvendte IS-krigere. (Foto: NRK )

NRK kommer med podkast om hjemvendte IS-krigere

– Jeg håper disse historiene kan bidra til at folk kan forstå litt mer av hva som skjedde og hvem disse menneskene er, sier Joachim Førsund.

I podkasten «Det svarte flagget» har journalist Joachim Førsund besøkt tre terrordømte nordmenn som soner i norske fengsler. I podkasten lar han dem snakke åpent om sine opphold hos IS i Syria. 

– Det siste året har jeg kjørt fra fengsel til fengsel og snakket med terrordømte, og i time etter time har de forsøkt å forklare meg hvorfor de dro og hva de foretok seg i Syria. Jeg håper disse historiene kan bidra til at folk kan forstå litt mer av hva som skjedde og hvem disse menneskene er, sier Joachim Førsund i en melding.

Førsund står også bak podkaster som «Koht vil leve». 

Det journalisten virkelig vil vite er hvorfor. Han spør: Hvorfor i all verden forlot de Norge til fordel for den bestialske krigen i Syria? 

Prosjektredaktør i NRK, Anne Kvadsheim, understreker at de ikke ønsker å bagatellisere intervjuobjektenes handlinger, men at de mener dette er viktige historier, som må fortelles. 

 –  Vi ønsker ikke på noen som helst måte å bagatellisere. IS-soldatenes herjinger i Syria er umenneskelige og hjerteløse. Vi prøver å forstå. Kun gjennom å høre dem snakke kan vi få kunnskap om hvordan unge mennesker blir radikalisert. Hva kan vi lære? De skal tilbake til samfunnet, som din og min nabo, sier prosjektredaktør i NRK, Anne Kvadsheim i meldingen. 

Første episode publiseres hos NRK tirsdag 24. september. 

Til toppen