Anne Marie Hætta vil lede torsdagens debatter sammen med en journalist fra Ávvir. Til høyre produsent og programleder Tor Werner Thrane i NRK Sápmi.

NRK skal teste samepolitikere med løgndetektor: Respektløst og fordummende, mener tidligere journalist. Glimt i øyet, svarer redaktør

- Dette er en idé som burde ha blitt lagt igjen på samme møte hvor den kom opp, mener Geir Seljeseth.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Onsdag inviterer NRK Sápmi og Avvir til samepolitisk debatt på Kulturhuset i Tromsø.

Foruten den tradisjonelle politiske debatten blir det også et utradisjonelt innslag - hvor åtte listetopper skal settes til veggs i det NRK selv omtaler som «en noe uhøytidelig løgndetektortest».

Det har fått flere til å reagere. En av dem som roper høyest er Geir Seljeseth, tidligere journalist i Nordlys og nå regionsjef for Norsk olje og gass.

Geir Seljeseth, regionsjef i Norsk olje og gass.

- En smule panisk og noe vanvittig, skriver han på Facebook. Seljeseth mener NRK burde droppet dette og heller konsentrere seg om god politisk journalistikk.

- Dette er både uinteressant, og en behandling av folkevalgte som jeg ikke liker, skriver Seljeseth.

 

Begynner det ikke å bli en smule panisk og noe vannvittig når NRK vil sette politiske kandidater i en løgndetektor....

Posted by Geir Seljeseth on 21. august 2017

 

- Burde lagt ideen igjen på møtet

Overfor Medier24 utdyper Seljeseth kritikken slik:

- Løgndetektorerer brukes vel bare mot forbrytere, og i beste fall da. Nå skal NRK gjøre underholdning av dette. Dette er sikkert et av mange forslag som har kommet opp på et idémøte i redaksjonen - men er nok et av de forslagene som burde blitt igjen i møtet. Det er ikke alle ideer som er like gode når de møter virkeligheten.

Hva er en løgndetektor, og virker det?

Løgndetektoren ble funnet opp for 100 år siden, kan vi lese på Forskning.no. Den eldste og mest vanlige formen er en såkalt «polygraf» - som også er den som vil brukes av NRK torsdag.

Men løgndetektorer brukes i svært begrenset grad her til lands. Ifølge Forskning.no bruker verken Norge eller Danmark verktøyet i etterforskningen. Amerikansk politi bruker det i etterforskning, men ikke i retten.

Og - som har vært tema andre steder - det fins teknikker for å «lure» og manipulere løgndetektorer.

...les mer på Forskning.no

- Hva er problemet med dette?

- De fleste politikere jeg kjenner er hardtarbeidende, flinke folk som gjør sitt aller beste for å bringe samfunnet fremover. Å bruke løgndetektorer som dette i en debattsetting synes jeg ikke er lurt. Da antyder du nærmest at politikerne ikke kan stå for det de sier - og jeg tror det kan øke politikerforakten ytterligere, sier Seljeseth.

- Jeg har i hvert fall ikke møtt mange politikere som lyver, og jeg tror ikke det er noen som gjør det med hensikt, legger han til.

Han spør også retorisk:

- Er dette noe man ville gjort mot Erna Solberg og Jonas Gahr Støre, eller er det lettere å gjøre det i sametingsvalgkampen?

 

- Dette er krydder, og med glimt i øyet

I kommentarfeltet på Seljeseths Facebook-post har NRK Sápmi-redaktør Mona Solbakk takket for engasjementet, og understreker at dette er «et lite element med glimt i øyet»

 

Prosjektredaktør Ole Rune Hætta og nyhetsredaktør Jan Rune Måsø.

Når Medier24 tar kontakt viser hun til nyhetsredaktør Jan Rune Måsø. Han understreker at løgndetektortesten er en liten del av en valgkampkickoff torsdag - med blant annet en tradisjonell debatt. 

- Vi ønsker blant annet å nå unge voksne og velgere under 30 år. Da er dette et litt annerledes virkemiddel, og noe vi gjør med et smil - og som kanskje kan bryte opp i det som ofte blir en litt elitistisk debatt, sier Måsø.

- Det er forøvrig også noe politikerne har samtykket i og stiller opp på. De kunne valgt å ikke stille, men det gjør på en spenstig måte.

- Men når dere kjører løgndetektorer på politikere - skjønner du at det kan framstå som at dere mener de lyver?

- Jeg skjønner at noen vil debattere det, og at dette er et litt uvanlig virkemiddel i en politisk valgkamp. Men dette er som nevnt bare en liten del av en bred valgkampdekning vi gjør. Vi skal debattere de store spørsmålene som for eksempel språk, næring og kultur på en åpen og god måte.  

- Ville dere gjort dette mot Erna Solberg, eller er det lettere fordi det er sametingspolitikere vi snakker om?

- Nå er det vårt samfunnsoppdrag å dekke den samepolitiske valgkampen, så får andre ta seg av rikspolitikken akkurat denne uken. Men vi skal selvsagt også innom rikspolitikken i løpet av valgkampen, sier Måsø. 

Nyhetsredaktøren utfordrer også kritikerne med en invitasjon tilbake: 

- De må gjerne få komme på Kulturhuset i Trosø torsdag, så kan de få høre og se på hvordan dette faktisk blir. Det blir debatt og show!

 

Powered by Labrador CMS