Truls Lie, redaktør i Ny Tid. Her fotografert våren 2016.
Truls Lie, redaktør i Ny Tid. Her fotografert våren 2016. (Bilde: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix)

Ny Tid bruker svindeldømte Hans Eirik Olav som fast økonomispaltist. Redaktør Truls Lie sier at avisa ikke blander seg inn i folks liv

- Vi tror ikke på staten i alt, sier redaktøren for månedsavisa - som også distribueres med Klassekampen.

Det er ABC Nyheter som løfter fram og stiller spørsmål ved hvordan Ny Tid bruker Hans Eirik Olav som fast økonomispaltist.

Olav er tidligere dømt for brudd på våpenloven, skattejuks og eiendomsforhold. Han venter nå på endelig ankeavgjørelse etter en dom fra 2015 om angivelig svindel og hvitvasking «av flere titalls millioner kroner», skriver ABC.

Overfor nettavisen påpeker Olav at saken ikke er rettskraftig.

2.3 Vis åpenhet om bakenforliggende forhold som kan være relevante for publikums oppfatning av det journalistiske innholdet.

Vær Varsom-plakaten

Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening minner om Vær Varsom-plakatens punkt 3.2, om å vise åpenhet om bakenforliggende forhold.

Men på spørsmål fra ABC, mener ikke Ny Tids redaktør dette er relevant å opplyse om:

– Vi har en anarkistisk linje og tror ikke på staten i alt de gjør. Vi er også  veldig skeptiske til en del ting som skjer i norsk rettsvesen, sier Truls Lie i en kommentar til ABC Nyheter.

– Han er ikke ansatt her, så det er bare tekstene jeg får og vurderer om de er egnet for trykk. Jeg blander meg ikke inn i folks personlige liv - og den dommen er jo heller ikke rettskraftig.

Lie understreker at han vil vurdere forholdet dersom den siste svindeldommen blir rettskraftig.

 

Til toppen