Ola Borten Moe, nestleder i Senterpartiet, går ut og kritiserer Faktisk.no for å ha søkt om statsstøtte. 
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Ola Borten Moe, nestleder i Senterpartiet, går ut og kritiserer Faktisk.no for å ha søkt om statsstøtte. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix (Bendiksby, Terje)

Ola Borten Moe går hardt ut mot Faktisk.no sin søknad om stats­støtte

Borten Moe kaller søknaden om statstøtte «problematisk og unaturlig». – Her blir vi tillagt en makt, rolle og posisjon vi ikke har, svarer Faktisk-redaktøren.

Senterparti-politiker Ola Borten Moe går på sin Facebook-side ut mot Faktisk.no og søknaden om statsstøtte. 

– Jeg har tenkt litt over dette de siste dagene. Og kommet fram til at det er både problematisk og unaturlig at Faktisk.no skal få støtte over statsbudsjettet, skriver Borten Moe

I forrige uke skrev DN at Faktisk.no har søkt om statsstøtte på til sammen 39 millioner kroner over de neste årene.

 

– Sannhetsmonopol

Borten Moe sparer ikke på kruttet i forklaringen på hvorfor han mener søknaden om statsstøtte er problematisk: 

 

 «I 1984 skriver Orwell om Sannhetsministeriet. Et samlet medienorge autorisert av staten gjennom statstilskudd kan lett oppfattes som et organ som har monopol på hva som er sant. Det er etter mitt skjønn på grensen til autoritært i utgangspunktet», skriver Borten Moe videre. 

Han mener det kan sees på som «å la bukken passe på havresekken»: 

«Kritikk og alternative synspunkter i et liberalt og åpent ordskifte må jo i aller høyeste grad også inbefatte medias rolle, synspunkter og virkelighetsforståelse. At media selv mener det står så dårlig til med vår egen offentlighet (som de selv i stor grad definerer) at det er behov for enslags «sannhetskommisjon» får stå for deres regning. Jeg mener vi klarer oss godt uten», skriver han og avslutter: 

«Dessuten må vi aldri glemme at det som har drevet verden fremover netopp er alternative tanker, ideer og forståelse av hvordan ting fungerer og burde fungert».

 

Avviser premisset

Faktisk-redaktør Kristoffer Egeberg avviser kritikken fra Borten Moe, og understreker samtidig at han mener tallet Dagens Næringsliv har operert med er feil. 

Redaktør Kristoffer Egeberg i Faktisk.no
Redaktør Kristoffer Egeberg i Faktisk.no Bilde: Erik Waatland

– Vi har ikke søkt om 39 millioner kroner i støtte. Vi har søkt Kulturdepartementet om seks millioner i driftsstøtte til den redaksjonelle virksomheten vi har i dag, ettersom vi faller mellom de støtteordningene som finnes, sier han til Medier24 og legger til:

– I tillegg har vi søkt Kunnskapsdepartementet om 21 millioner over tre år for å lage et undervisningsopplegg for ungdomsskolen. Dette handler om å lære barn og ungdom kildekritikk og medieforståelse slik at de blir bedre rustet til å kontrollere fakta selv og navigere i dagens medievirkelighet. Disse to søknadene er separate og kan ikke ganges opp til 39 millioner, sier han. 

Når det kommer til kritikken fra Borten Moe mener Egeberg at det baserer seg på en misforståelse.

– Hele innlegget til Ola Borten Moe er basert på en misforståelse av hva vi driver på med, sier han. 

Han mener Borten Moe tillegger Faktisk.no en makt og posisjon de ikke har. 

– Her blir vi tillagt en makt, rolle og posisjon vi ikke har. Vi representerer verken et samlet Medie-Norge og er heller ikke et «sannhetsministerium» eller en «sannhetskommisjon».

Han mener også sammenligningen med «1984» ikke henger på greip. 

– Det høres ikke ut som om Borten Moe har lest George Orwells «1984», der hans sannhetsministerium driver med propaganda og omskriving av virkeligheten. Denne sammenligningen blir absurd.

 

– Vi er uavhengige 

På det prinsipielle planet, mener Egeberg at en søknad om statsstøtte ikke kan sees på som et ledd i å bli mindre uavhengig.

– Vi er en uavhengig mediebedrift på linje med andre mediebedrifter som får statsstøtte. Vi driver med faktasjekk som journalistisk sjanger. Vår jobb er verken å fremme eller skyte ned alternative tanker og ideer, men å sjekke faktuelle påstander som legger grunnlaget for disse diskusjonene, sier han. 

Videre vender han skytset tilbake til Borten Moe, og lurer på om han mener den samme kritikken gjelder for andre medier som også mottar statsstøtte: 

– Vi er ikke et politisk prosjekt på vegne av noen. Vi forholder oss ikke til politikk og meninger, men til fakta. Mener Borten Moe at Nationen, Klassekampen og TV 2 ikke er uavhengige, men statsautoriserte organer, fordi de får statsstøtte?

Til toppen