Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2.
Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2. (Alex Iversen / TV 2)

DEBATT

Per Sandberg har beskyldt TV 2 for å lyve. Det gjør ikke TV 2. Men vi retter og beklager to ting

«Journalister har ingen interesse i å fortelle noe som er feil», skriver nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2.

  • Endret

 

Per Sandberg har beskyldt TV 2 for å lyve. Løgn er å si noen man vet ikke er sant. Det gjør ikke TV 2.

Per Sandberg
Per Sandberg. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Jeg har derimot vært åpen om at vi kan ha gjort feil, og det skal vi selvsagt rette opp i og beklage. Journalister har ingen interesse i å fortelle noe som er feil.

Per Sandberg har kalt TV 2s journalistikk løgnaktig, og at han reagerer kraftig på hele TV 2s dekning av saken. Jeg har bedt ham om å fortelle hva han mener er løgn.

Hva er det TV 2 har publisert som gjør at han mener vi «nærmest har henrettet» hans kjæreste Bahareh Letnes?

Jeg har nå snakket med Per Sandberg, og han sier at han akkurat nå ønsker å vise til faktafeil i et direkteintervju TV 2 Nyhetskanalen gjorde med Siv Jensen tirsdag 7. august.

Han sier det vil komme mer etterhvert.

Per Sandberg tok kontakt med TV 2 allerede samme dag intervjuet ble sendt, og påpekte feil. Vi redigerte ut punktene han reagerte på, og publiserte en ny versjon på TV2.no.

Beklageligvis har begge versjonene vært tilgjengelig i etterkant, derfor velger vi nå å publisere en rettelse på TV2.no.

I en hektisk hverdag på direktesendt TV, kan det skje feil og våre journalister kan komme i skade for å stille spørsmål der ikke alle fakta er på plass.

Det er ingen unnskyldning, men en forklaring.

Som alle andre norske medier jobber TV 2 knallhardt for å få alt riktig i en sak, også mindre detaljer. Det er i alles interesse. Men det er langt fra slurv - til med overlegg å si noe man vet ikke er sant.

Å sammenligne feilaktige opplysninger med løgn bidrar til å forringe den offentlige debatten.

Jeg mener TV 2 har laget solid journalistikk i denne saken. Saken dreier seg først og fremst om Sandbergs brudd på sikkerhetsreglene. Det er der vår oppmerksomhet har ligget og fortsatt ligger.

Vi venter fortsatt på å få informasjon om hva som er løgnaktig i vår dekning.

TV 2 retter og beklager herved faktafeilene under:

1: I intervjuet sier TV 2 at Sandberg og Letnes har deltatt i feiringen av den iranske revolusjonen i ambassaden i mars. Her blander TV 2 dato. På skjermen (samtidig) vises det til et Instagram-bilde av Sandberg og Letnes, som deltar på en feiring av persisk nyttår (i mars) i den iranske ambassaden. Den iranske revolusjonen derimot, ble feiret på Akershus festning.

Nærings- og fiskeridepartementet uttalte til Filter Nyheter at Sandberg takket ja til det han selv har referert til som Irans nasjonaldag. Letnes var også tilstede, ifølge departementet. Nasjonaldagen i Iran markerer slutten på den islamske revolusjonen og ble feiret i februar.

2: TV 2 sier at den iranske ambassaden har brukt bilder av Sandberg «på første rad på sine sider». Dette er ikke riktig. Sandberg har informert TV 2 om at ambassaden sendte bildene internt til ca 180 personer, og at de dermed ikke ble publisert på internett.

Til toppen