PFU tok av seg lateks-hanskene og lot Buzzit slippe med skrekken

PFU tok av seg lateks-hanskene og lot Buzzit slippe med skrekken

Ikke brudd på VVP. Men ikke helt greit, heller?

PFU-MØTE: Fra møtet i Pressens Faglige Utvalg torsdag 18. desember. Her fire av utvalgsmedlemmene, fra venstre; Fremover-redaktør Tone Jensen, ambulansesjåfør Erik Schjenken, Vi Menn-redaktør Alexander Øystå og PFU-leder og VG-journalist Alf Bjarne Johnsen.
PFU-MØTE: Fra møtet i Pressens Faglige Utvalg torsdag 18. desember. Her fire av utvalgsmedlemmene, fra venstre; Fremover-redaktør Tone Jensen, ambulansesjåfør Erik Schjenken, Vi Menn-redaktør Alexander Øystå og PFU-leder og VG-journalist Alf Bjarne Johnsen. Bilde:

Det manglet ikke på saftige ordspill da Pressens Faglige Utvalg behandlet en klage mot Buzzit.no torsdag:

- Du vil ikke tro hva katta gjorde da den leste medienes sex-historier, kommenterte PFU-medlem og Vi Menn-redaktør Alexander Øystå. Og oppsummerte med det mye av medietrendene og mediedebatten i 2014. 

- Nå skal vi ta av oss latekshanskene, kommenterte PFU-leder og VG-journalist Alf Bjarne Johnsen i samme åndedrag.

Generalsekretærens klage

Buzz er hot, og få har lyktes så godt i Norge som Buzzit. Med over 50.000 likere på facebook og titusensvis av daglige sidevisninger, er det blitt en trafikk-suksess uten like.

Men særlig anført av Aftenposten, ble det i høst en voldsom presseetisk debatt og opprydding rundt Buzzits metoder for å låne tekst, bilder og innhold fra både privatpersoner og andre medier.

I kjølvannet av det brukte presseforbundets generalsekretær Kjersti Løken Stavrum sin initativrett til å klage inn Buzzit for saken «12 personer deler sine sex-historier». Klagen gikk både på kildekritikk og kontroll av av opplysninger, dekning for tittel, og bildebruk. (Les sammendrag av klagen her). 

Ikke felt for brudd

Da PFU behandlet saken torsdag, endte det med en uttalelse som ikke felte Buzzit for brudd på god presseskikk. 

Det var i tråd med sekretariatets innstilling. Innstillingen og sekretariatet gikk dermed gikk «i mot» sin egen generalsekretær Løken Stavrum, som altså var klager i denne sammenheng.

I uttalelsen fra sekretariatet og som utvalget også vedtok, legges det blant annet vekt på at Buzzit i ettertid har redigert saken med blant annet kildehenvisning og et «forbehold» om sannhetsgehalten i «historiene». 

Utvalget diskuterte imidlertid grundig hvorvidt det var greit å skrive hva som helst – og i hvilken grad man burde bruke innhold fra et «ikke redaktørstyrt medium» på et redaktørstyrt medium, som Buzzit er.

- Skal vi kunne viderebringe sprøyt i et redaktørstyrt medium?, spurte Alexander Øystå under behandlingen.

Kanskje ikke, skal man tro stemningen rundt bordet. Og utvalget fikk med noen oppfordrende og generelle formuleringer til pressen ved bruk av underholdningsstoff fra andre nettsider.

  • Medier24.com kommer tilbake med uttalelsen senere torsdag, når den foreligger.

 

Til toppen