Påtaleansvarlig Janne Heltne i Hordaland politidistrikt.
Påtaleansvarlig Janne Heltne i Hordaland politidistrikt. (Bilde: Marit Hommedal, Scanpix)

Politiadvokat etter Dark Room-saken: Ber foreldre tenke seg nøye om før de legger ut bilder av barn på nett

Blant overgrepsbilder dukker det også opp helt vanlige barnebilder fra Facebook.

(NTB): Politiadvokat Janne Ringset Heltne er påtaleansvarlig i den omfattende operasjonen, som avdekket en av de største overgrepssakene i norgeshistorien.

I Bergens Tidende ber hun nå foreldre være bevisste på risikoen for misbruk. I etterforskningen har det nemlig dukket opp enorme mengder med samtaler hvor de involverte deler og omtaler barnebilder de har tatt fra tilfeldige profiler på Facebook.

– Når private bilder dras inn i en seksualisert sammenheng på denne måten, så er det likestilt med å produsere en fremstilling som seksualiserer barn, påpeker Heltne. 

Ifølge Heltne er ikke poenget hennes å skremme vettet av foreldre som ønsker å dele bilder av barna sine.

Men hun sier foreldre bør tenke seg om når det gjelder å legge ut bilder der barna er lettkledde, typiske bilder fra sommer- og sydenferier. 

Leif Gunnar Vestbøstad Vik er daglig leder for Barnevakten, en ideell, landsdekkende foreldreorganisasjon. Han sier det ikke er lov å dele bilder av andres barn uten avtale.

Hvis andres barn er under 15, er det foreldrene som må gi slikt samtykke. 

– Men foreldre kan dele bilder av egne barn helt opp til de er 18 år. Vi oppfordrer til å tenke på hvem som ser bildene og hvor stor gruppe bildene deles i, sier Vik.

 

Til toppen