Politiet i Oslo slår tilbake mot redaktøren i Utrop etter anklager mot Amal Aden

Politiet i Oslo slår tilbake mot redaktøren i Utrop etter anklager mot Amal Aden

Kalte Utrops kommentar spekulativ, men endret overskrift etter hvert.

«Vi vet at hun har mottatt trusler som ikke er anmeldt. Det betyr ikke at truslene ikke er reelle». Slik avslutter politiet i Oslo en kommentar på Facebook i helga.

  • Les hele innlegget til politiet nederst i denne saken.

Årsaken er at redaktør Majoran Vivekananthan i avisen Utrop stilte flere kritiske spørsmål etter at samfunnsdebattant Amal Aden skrev en kronikk i Dagbladet om somaliere. Hun hevdet å ha blitt truet 322 ganger etter at kronikken kom på trykk. 

– De som nekter å følge lover og regler i Norge, mener at de har all rett til å slå sine barn, og siden religionen tillater en mann å ha flere koner overgår det norsk lov, skrev Aden.

 

I etterkant av innlegget i Dagbladet skrev Aden i en Facebook-status at hun hadde mottatt 322 drapstrusler til da. Dagbladet fulgte opp med et oppslag der det gikk frem at mange av truslene kom fra somaliere i utlandet. Journalisten i Dagbladet, Cornelia Kristiansen, spurte ikke Aden om hvor mange av drapstruslene som var anmeldt.

MAJORAN VIVEKANANTHAN
Redaktør Majoran Vivekananthan i Utrop. Foto: Henrik Kreilisheim

 

Utrop-redaktøren skrev følgende i sin pressekritiske kronikk:

«Ingen tok til motmæle. Ikke et eneste tilsvar eller motinnlegg ble trykket. Men kjente debattanter på migrasjonsfeltet visste at den generaliseringen Aden presenterte, ikke stemte».

Dette medførte at politiet i Oslo gikk uti helga med en kommentar til støtte for Amal Aden:

 

NRK har vært i kontakt med pressesjef Unni Grøndal i Oslo politidistrikt, som skriver i en tekstmelding:

«Vi fant det helt nødvendig å kommentere påstandene i kommentaren. Det insinueres både at Aden lyver og at politiet er presset fra politisk hold. Vi ønsker ikke at dette skal bli stående. Vår kommentar tar opp i seg det som var viktig å formidle», opplyser hun til NRK.

NRK snakket også med Utrop-redaktøren, som sier:

– De sier at det er spekulativt, men selv er de veldig vage. De kommer ikke med mer informasjon eller fakta. Jeg har ikke hevdet at hun ikke har mottatt noen trusler, men jeg stiller spørsmål ved de 322 hun har referert til. Det mener jeg må være legitimt, sier Vivekananthan til NRK.

(Første versjon av politiets kommentar startet med overskriften: «Spekulativt om Amal Aden», journ.anm).

Til toppen