Leder Hege Iren Frantzen Norsk Journalistlag går hard ut mot kravet om stenging av Al Jazeera. Bak kravet står også Norsk Redaktørforening og Norsk Presseforbund.
Leder Hege Iren Frantzen Norsk Journalistlag går hard ut mot kravet om stenging av Al Jazeera. Bak kravet står også Norsk Redaktørforening og Norsk Presseforbund. (Foto: Erik Waatland)

Presseorganisasjonene går hardt ut mot krav om stenging av Al Jazeera: Har sendt en skarp protest til Saudi-Arabias ambassade

Brevet fra Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening og Norsk Presseforbund får internasjonal oppmerksomhet.

Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag og Norsk Presseforbund har sendt en skarp protest til Saudi-Arabias ambassade vedrørende kravet om å stenge Al Jazeera i Qatar.

Brevet har fått internasjonal oppmerksomhet - her fra den nevnte kanal AlJazeera.
Brevet har fått internasjonal oppmerksomhet - her fra den nevnte kanal AlJazeera. Foto: Skjermdump

Organisasjonene ber også Norges utenriksminister Børge Brende om å følge opp situasjonen, skriver NJ på sine nettsider.

Bakgrunnen for brevet fra et samlet presse-Norge er at den saudiarabiske koalisjonen har sendt et ultimatum til Qatar med 13 krav som skal oppfylles i løpet av de neste 10 dagene for å avslutte Qatar-krisen.

"Til vår sterke skuffelse, er et av kravene er Al Jazeera og andre nyhetskanaler må stenges" skriver presseorganisasjonene til den saudiarabiske ambassaden.

Du kan lese hele brevet her.

I slutten av mai blokkerte Egypt, Saudi Arabia og Forente arabiske emirater nettsidene til Al Jazeera og andre Qatar-medier.

Dette brevet ble underskrevet av NJ, NR og NP.
Dette brevet ble underskrevet av NJ, NR og NP. Foto: Skjermdump

Den 7. juni lukket Jordan Al J Azeeras kontor i Amman. Saudi-Arabia fulgte opp dagen derpå med å lukke Al Jazeera sitt kontor i hovedstaden Riyadh.

Norsk Presseforbund, Norsk Journalistlag og Norsk Redaktørforening protesterer på dette angrepet på en av de sentrale menneskerettighetene, og ber om at kravet må trekkes tilbake, og at ytringsfriheten og pressefriheten blir respektert, heter det på NJ sine nettsider

Det norske brevet har også fått oppmerksomhet internasjonalt hos den nevnte TV-kanalen AlJazeera som har publisert en artikkel med kravet fra de norske presseorganisasjonene..

Til toppen