ROAR OSMUNDSEN og hans bok om public journalism. (Arkivfoto)
ROAR OSMUNDSEN og hans bok om public journalism. (Arkivfoto)

Roar gjemte seg fra offentligheten for å skrive boka om «public journalism»

Hvordan engasjere, involvere og bygge demokrati med journalistikken?

Roar Osmundsen er til daglig redaktør i lokalavisa Søgne og Songdalen budstikke. Avisa har vært en av de fremste lokalavisene i Norge på såkalt «public journalism», blant annet etter et prøveprosjekt i regi av Landslaget for Lokalaviser, og sterkt lokalt engasjement.

Nå har Osmundsen skrevet boka «Public Journalism - deltakende journalistikk i norsk lokalpresse». Boka er allerede å få tak i, men blir formelt lansert på LLAs landsmøte i Trondheim i april.

Osmundsen er intervjuet på LLA.no, og der forteller han at målet er å hjelpe pressen til å beholde posisjonen som en viktig brikke i demokratiet.

– En kombinasjon av public journalism og såkalt citizen journalism, brukergenerert innhold, kan være retningen å gå, mener han.

Ifølge Osmundsen handler det om å skrive om «det som er viktig for folk, fra deres eget ståsted».

– Meninger skal brytes i media. Vi må sørge for å invitere folk inn. Helt fra vi planlegger en artikkelserie må vi få inn menneskene. Hvis ikke avisene selv gjør dette, står vi i reell fare for at sosiale medier kan ta over denne rollen, sier Osmundsen.

Under det nevnte LLA-prosjektet skrev Osmundsen en veileder basert på en amerikansk bok. Da så han at det trengtes mer litteratur om temaet.

Og boka, den skrev han på halvannen måned i Tyskland.

- Jeg satt og skrev i en kjeller uten internett om dagene, og samlet meg lister over ting jeg måtte sjekke på nettet. Jeg måtte lage meg litt strenge rammer. Om ettermiddagene jobbet jeg videre på en italiensk kafé, sier Osmundsen på LLA.no.

Der kan du lese hele intervjuet.

Til toppen