HELGE SIMONNES - her under presentasjon av opplagstallene vinteren 2015.
HELGE SIMONNES - her under presentasjon av opplagstallene vinteren 2015. (Arkivfoto: Gard L. Michalsen)

Simonnes har fått hard kritikk for gullavtalen på 18 millioner kroner. Nå kan skattesmell bli neste

Ifølge skatteeksperter Nettavisen har snakket med, kan såkalt «overpris» på salg av aksjer, beskattes som lønn.

Nettavisen har den seneste tida skrevet mye om Helge Simonnes (60) sine lukrative vilkår når han nå gir seg som publisher i Vårt Land, og tidligere i år gikk av som konsernsjef i Mentor Medier.

Avisa avslørte tidligere i uka at den avtroppende redaktøren får en «dobbel bonus» når han nå gir seg:

  • Han får 7 millioner kroner fordelt på sju år, som en etterlønn/ekstrapensjon, uten arbeidslikt.
  • I tillegg har konsernet nylig kjøpt aksjer fra Simonnes for 11 millioner kroner.

Fra Vårt Land og Mentor er avtalen blant annet begrunnet med at Simonnes sa fra seg en avtale om retrettstilling, og endret sine pensjonsvilkår, og at disse to skulle kompensere for det.

Både Finansavisens Trygve Hegnar og Nettavisens Gunnar Stavrum har kritisert dette, som altså tas fra en bedrift og et konsern som hvert år får nærmere 100 millioner kroner i pressestøtte.

- Nesten hver tredje statsstøttekrone går altså til et konsern som har råd til å betale eks-sjefen en million kroner i året i syv år for ikke å gjøre noen ting, samt å kjøpe aksjene hans for ytterligere 11 millioner kroner, skrev Stavrum i denne kommentaren. 

«Problemet» er blant annet, ifølge Nettavisen, at dette aksjesalget er gjort til 300 prosent av markedspris:

Avisa skrev denne uka at Mentor Medier-aksjen omsettes for 13,50 kroner. Mens den tidligere konsernsjefen fikk selge dem til selskapet for 43,46 kroner per aksje.

11 millioner kroner i stedet for drøyt 3,5 millioner. Basert på en verdivurdering som Mentor Medier holder hemmelig, igjen ifølge Nettavisen.

Og torsdag meldte Nettavisen at aksjesalget kan by på nok et problem for Simonnes:

Siden aksjesalget kan være gjort til «overpris» til han som arbeidstaker i samme selskap, kan han bli ilagt inntektsskatt på fordelen - og ikke 28 prosent skatt som det er på aksjegevinst.

Dette opplyser nemlig skatteprofessor Ole Gjems-Onstad til Nettavisen om saken, på generelt grunnlag:

- Selger en arbeidstager aksjer til et av arbeidsgivers selskaper til en klar overpris, skal overprisen beskattes. Er sammenhengen med arbeidsforholdet grunnen til overprisen, kan det være aktuelt å skattlegge overprisen som lønn. Arbeidsgiveravgift for selskapet kan da også være en mulighet.

Det kan i så fall utgjøre en skatt på 3,6 millioner kroner, skal vi tro Nettavisens beregninger.

 

Vårt Land og Mentor Medier har selv kommentert dette flere ganger, blant annet i denne redegjørelsen fra styret, publisert hos Nettavisen.

Helge Simonnes selv har vært tilbakeholden med kommentar, men stilte blant annet opp for egen avis Vårt Land tidligere denne uka.

Til toppen