Slik tapetserte TV 2 søndagskvelden med «nyhetssendinger» for å kunne bruke den såkalte nyhetsretten til å vise målene fra Eliteserien.
Slik tapetserte TV 2 søndagskvelden med «nyhetssendinger» for å kunne bruke den såkalte nyhetsretten til å vise målene fra Eliteserien.

Fotballforbundet saksøker TV 2 etter krangling om nyhetsrett og målklipp under kampene

Norges Fotballforbund, Norsk Toppfotball og Fotball Media tok torsdag ut stevning mot TV 2 etter at kanalen har vist mål fra Eliteserien i sine TV-sendinger.

  • Endret

Det kommer fram i en pressemelding fra de tre fotballaktørene torsdag ettermiddag.

TV 2 har i forbindelse med sine FotballXtra-sendinger vist scoringer og høydepunkter underveis i sesongens to første eliteserierunder.

Praktisk er dette løst ved å legge inn «nyhetssendinger» mens kampene spilles.

Den praksisen har skapt harme både hos rettighetshaver Discovery og hos Norges Fotballforbund. NFF og selskapet Fotball Media, som forvalter fotballrettighetene rundt Eliteserien, hevder at TV 2s praksis er et brudd på gjeldende regelverk.

 

Nyhetsretten?

– TV 2 bryter etter vår oppfatning med et regelverk som i utgangspunktet er ment for å sikre allmennhetens behov for informasjon ved å gi fjernsynsselskap tilgang til å sende korte utdrag fra begivenheter av stor interesse for allmennheten i generelle nyhetssendinger.

- Ved å avbryte FotballXtra med sportsnyheter en rekke ganger innenfor programflaten er formålet i realiteten å sikre mer innhold og seere til studiosendingen, og dette bryter med norsk fotballs medierettigheter og de eksklusive rettighetene norsk fotball har solgt til Discovery, sier daglig leder i Fotball Media, Knut Kristvang.

TV 2 hevder på sin side at kanalen kan sende målene og henviser til den såkalte nyhetsretten. Den åpner for å sende korte utdrag fra begivenheter av stor allmenn interesse.

– Vi er av den oppfatning at vi har brukt materiale fra fotballkampene i tråd med intensjonen bak nyhetsretten og har gjort grundige juridiske vurderinger, sier TV 2-sjef Olav T. Sandnes til NTB torsdag ettermiddag.

– TV 2 er ikke alene om å bruke nyhetsretten på rettigheter i nyhetssendinger og ser det slik at vår bruk er redaksjonelt begrunnet. Norges Fotballforbund har ikke villet prøve andre mediers bruk av nyhetsretten tidligere, men vi registrerer at de ønsker det nå. Det er helt greit at retten får behandle dette og trekke opp tydelige grenser, fortsetter han.

 

Samtaler

TV 2s nyhets- og sportsdirektør Jan Ove Årsæther var også klar på at kanalen opererer på rett side av regelverket da NTB snakket med ham mandag.

– Når fotballen ser gjennom dette, tror jeg de vil se at det er i tråd med nyhetsretten. Men vi er forberedt på at dette kan havne i retten. Vi i TV 2 har gjort en grundig vurdering i forkant av dette, sa han.

Partene i den betente konflikten har vært i samtaler de siste dagene uten å komme fram til en felles enighet og forståelse.

 

Retten neste

Allerede onsdag varslet NFF at det kunne bli aktuelt å ta ut stevning mot TV 2 i saken, og 24 timer seinere var stevningen et faktum.

Dermed havner striden i rettssystemet.

– TV 2s handlinger gjør det nødvendig å få domstolene til å trekke opp rammene for nyhetsretten, konkretisere hva som er en fornuftig balansering av folkets behov for informasjon, rettighetshavernes og medienes interesser, sier Knut Kristvang i Fotball Media.

Discovery betalte 2,4 milliarder kroner for å kjøpe fotballrettighetene i perioden 2017 til 2022.

 

Til toppen