Politisk redaktør Hanne Skartveit i VG.
Politisk redaktør Hanne Skartveit i VG. (Foto: Erik Waatland)

Skal til Bilderberg: Etter Trine Eilertsen og Kjetil Alstadheim er turen i år kommet til Hanne Skartveit

- Jeg tror det er mye å lære der, sier VGs politiske redaktør om den lukkede konferansen for noen av verdens mektigste personer.

Bilderberg-konferansen, som ble etablert for over 60 år siden, starter i dag torsdag i Torino. Den italienske byen huser dermed noen av de mektigste næringslivstoppene, politikere, akademikere og andre mektige menn(esker).

Ifølge VG deltar i år fem nordmenn: NATO-sjef Jens Stoltenberg, Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg, spesialrådgiver Vidar Helgesen, World Economic Forum-leder Børge Brende - og VGs egen politiske redaktør Hanne Skartveit.

Skartveits blir den tredje redaktøren på tre år som deltar på den hemmelige konferansen, hvor alle kan snakke uten frykt for å bli sitert i VG eller andre medier. I 2015 deltok Trine Eilertsen, året etter var Kjetil Alstadheim invitert.

Skribent og kommentator Sven Egil Omdal var kritisk til Eilertsens deltakelse, og sier følgende til VG om konferansen:

– Journalister og redaktører bør ikke oppholde seg i forum der andre pressefolk blir holdt ute. Det har vært et lukket forum, der enkelte pressefolk blir invitert, og andre må stå utenfor, sier Omdal til VG. Og legger til:

– Det er optimistisk å tro at det ikke oppstår bindinger i slike sammenhenger, sier Omdal.

For VG-redaktør Skartveit «var det ikke aktuelt å avslå tilbudet».

– Jeg tror det er veldig mye å lære der. Det blir interessante diskusjoner med interessante mennesker. Jeg har kjøpt tykke notatblokker, og forbereder meg på tre intense og innholdsrike dager, sier Skartveit.

– Som journalist er det åpenbart at det er interessant å møte den type folk. At det skulle være noe problem skjønner jeg ingenting av, sier Skartveit.

Hun understreker at de såkalte Chatham House-reglene betyr at deltakerne kan fortelle hva som ble diskutert, men ikke hvem som sa det.

 

Til toppen