Komiker DAG SØRÅS.
Komiker DAG SØRÅS. (Foto: iStage Entertainment)

Sørås: - Stakkars den komikeren som skal kvoteres inn til dette

Både humor og oppgitthet til satire-vedtaket. - En god søknad fra Kringkastingsrådet om å legge seg selv ned, mener tillitsvalgt.

Oslo (NTB): Kringkastingsrådet mener NRKs satireprogrammer er venstrevridd og ber rikskringkasteren bygge opp et satiremiljø med ståsted på høyresiden.

Komikere rister på hodet av utspillet. Det samme gjør NRK-ansatte: 

– Vet ikke om vi skal le eller grine, skriver leder Richard Aune for NRKs journalistlag i en epost til flere medier.

Det var NRK selv som meldte at Kringkastingsrådet etter et møte torsdag har bedt rikskringkasteren bygge opp et satiremiljø med ståsted på høyresiden.

– En slik innblanding langt inn i våre redaksjonelle korridorer, av politisk oppnevnte representanter, er bare ikke til å leve med. Dersom kringkastingsrådet ønsker å legge seg selv ned, så er dette en god søknad, mener Aune.

«NRK er en av de få aktørene i Norge som har kompetanse og ressurser nok til å bygge opp et satiremiljø med ståsted på høyresiden, i tillegg til den nåværende satire med ståsted på venstresiden. Ved å prøve å bygge opp noe slikt, kan NRK gi et viktig bidrag til større mangfold i Humor-Norge», heter det i uttalelsen fra Kringkastingsrådet.

Kringkastingsrådet - her ved Finn Egil Holm og samfunnsdebattant Elin Ørjasæter. (Arkivfoto)
Kringkastingsrådet - her ved Finn Egil Holm og samfunnsdebattant Elin Ørjasæter. (Arkivfoto) Alle foto: Gard L. Michalsen

- Stakkars den komikeren...

Et absurd utspill, mener komiker Dag Sørås.

– Stakkars den komikeren som skal nevnes som et mulig eksempel for å kvoteres inn i en slik satsing, sier Sørås til Dagbladet.

Komiker Bård Tufte Johansen sier det å kvoteres inn til NRK for å lage høyrehumor, er en vanskelig oppgave.

– «Hei, vi er en gjeng som har fått i oppdrag å lage høyrevridd humor» er et like dårlig utgangspunkt som «hei, jeg er den nye kvoterte lesbiske kvinnelige lederen deres», sier Johansen til avisen.

Moderert uttalelse

Bakgrunnen for at saken var oppe på møtet, var at Kringkastingsrådet i oktober behandlet en rekke klager på programmet «Salongen».

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen mente rådet var noe bastant i det fremlagte forslaget til uttalelse.

Han viste blant annet til at Nytt på Nytt har flere gjester fra den blå siden enn den røde. Rådet valgte derfor å moderere sin uttalelse noe, ifølge NRK.

Lol. Lolololol

Reaksjonene lot ikke vente på seg etter at saken ble kjent. Avisen Vårt Land har samlet Twitter-meldinger:

«Lol. Lolololololol. You can't make this shit up», skrev Cappelen Damm-forlegger Anders Heger.

MDG-politiker Eivind Trædal hadde følgende å si: «Det blir for dumt at bare høyresiden skal få mer humor. Vi trenger et tverrpolitisk forlik om hva slags politisk humor NRK skal ha»

Frank Rossavik stod bak

Det var Frank Rossavik, påtroppende utenrikskommentator i Aftenposten, og medlem i Kringkastingsrådet som sto bak forslaget om høyrevridd humor. Forslaget ble enstemmig vedtatt.

– Hver gang jeg ser eller hører satire i Norge, er den enten upolitisk eller har venstretendens. Ingen (i hvert fall ikke jeg) vil stanse den. Men det skader ikke å se om man kan dyrke fram et satiremiljø av folk med ståsted på høyresiden også, selv om det kan bli vanskelig i norsk offentlighet. Politikk er et naturlig tema for humor og satire, og nøytral politisk satire tror jeg like lite på som nøytral politisk journalistikk, skriver Rossavik på sin åpne Facebook-side torsdag kveld.

Til toppen