PFU-MEDLEM: Varamedlem Øystein Stray Spetalen møtte for første gang i PFU tirsdag.
PFU-MEDLEM: Varamedlem Øystein Stray Spetalen møtte for første gang i PFU tirsdag. (Bilde: )

Spetalen advarer mot «den femte statsmakt»: Vil lovpålegge PR-byråer å åpne kundelistene

- PR-bransjen forstyrrer den frie presse, mener investor Øystein Stray Spetalen. Tirsdag møtte han for første gang i PFU.

- PR-bransjen forstyrrer den frie presse, mener investor Øystein Stray Spetalen. Tirsdag møtte han for første gang i Pressens Faglige Utvalg.

- Vi trenger mer innsyn og åpenhet om PR-bransjen. Det må pålegges etter loven, mener Øystein Stray Spetalen. Utsagnet faller i en samtale med Medier24 i en pause av dagens møte i Pressens Faglige Utvalg.

Mer om det senere. Først litt om anledningen til at vi snakket med investoren i dag:

At han møtte for første gang i PFU.

«Trodde det var en vits»

I forkant av tirsdagens møte var det knyttet spenninger av flere arter:

Som vanlig, til en rekke interessante saker. Men minst like mye til at dette var første møte for investor Øystein Stray Spetalen i utvalget.

Han ble i fjor valgt til varamedlem i PFU, som representant for allmennheten. Valget ble omstridt, fordi flere mente Øystein Stray Spetalen har et problematisk forhold til journalistikken.

– Jeg trodde først det var en vits, skrev VG-kommentator Anders Giæver i en kommentar etter utnevnelsen.

Giæver viste blant annet til en episode for elleve år siden, da Stray Spetalen skal ha angrepet VGs fotograf under en reportasje om en nabokrangel. Og uttalelser fra Stray Spetalen som at «papiravisens død kun vil bli en styrking av ytringsfriheten».

HILSTE PÅ LEDEREN: Stray Spetalen hilser på PFU-leder og VG-journalist Alf Bjarne Johnsen.
HILSTE PÅ LEDEREN: Stray Spetalen hilser på PFU-leder og VG-journalist Alf Bjarne Johnsen. Bilde:

«Medieofferfondet»

Tirsdag formiddag møtte altså Øystein Stray Spetalen for første gang i PFU. Han var vara for ikke møtende Erik Schjenken, ambulansesjåføren som for noen år siden vant en injuriesak mot Dagbladet i forbindelse med påstander om rasisme.

Også Stray Spetalen har møtt Dagbladet i retten, og senere inngått forlik, etter en reportasje om investoren basert på anonyme kilder.

Pengene etter dette forliket brukte investoren til å etablere et medieofferfond. Der, for øvrig, nevnte Erik Schjenken er så langt eneste mottaker av midler.

Skryter av sekretariatet

Så langt historie. Nå mer om hva som faktisk skjedde i dag. Og PFUs ferske varamedlem skrøt av jobben som lå bak utvalgets arbeid.

Slik beskrev han sine første PFU-vurderinger overfor Medier24:

- Det var mye å lese, i hvert fall! Og jeg må skryte av sekretariatet, de som jobber i Norsk Presseforbund. Det er få styrer i Norge som får så grundige sakspapirer som vi har fått her, sier Øystein Stray Spetalen.

- Vi må jo spørre: Ditt forhold til pressen - er det overdrevet hvor dårlig det er?

- Neida, jeg har ikke noe dårlig forhold til pressen. Tvert i mot er jeg tilhenger av at all informasjon flyter fritt. Det er jo det jeg er avhengig av i min bransje, det er det jeg lever av, svarer investor Øysten Stray Spetalen. Uten å gå nærmere inn på de nevnte forhistoriene.

I tirsdagens PFU-møte deltok Spetalen i debatten i flere saker, med nøkterne og saklige kommentarer. Blant annet forsvarte han medienes rett til å selv redigere og presentere tilsvar, i klagesaken mot Ballade.no.

DEBATT: Investoren deltok i debatten rundt flere saker.
DEBATT: Investoren deltok i debatten rundt flere saker. Bilde:

Advarer mot pr-byråene

Og når Medier24 tar en liten prat med Øystein Stray Spetalen i pausen, tar han altså på eget initativ opp et tema som han mener er viktig:

- Jeg vil snakke om den femte statsmakta som er i ferd med å komme. Alle pr-byråene, medierådgivingsselskaper, informasjonsrådgivere, ansatte i både private byråer og offentlige etater...som er med på å fortelle en annen versjon enn sannheten.

- Og de forstyrrer den frie presses arbeid. Det er jeg bekymret for, sier investoren engasjert.

Han understreker at kommunikasjonsbransjen som sådan ikke er unødvendig, og at den kan ha sin misjon i noen situasjoner:

- For vanlige folk er PR-byråer kun noe vi bør bruke i krisesituasjoner. Hvis du blir utsatt for angrep i media og mister herredømme over situasjonen, kan det være greit å få hjelp til å få kontroll over det.

Foreslår lovpålagt åpenhet

Men utover det, levner han ikke bransjen så veldig mye ære. Stray Spetalen nevner eksempler på selskaper som har brukt millioner av kroner på pr-byråer i forkant av børsnoteringer, og deretter har opplevd å stupe på børsen.

Og snakker om hvordan det offentlige Norge bruker store penger på PR, kommunikasjon og eksterne rådgivere.

- Kommunene bruker millioner av kroner på dyre konsulenter. Det er en offentlig forvaltning av penger som er helt utrolig, mener han.

- PR-byråer som First house, GK og denne bransjen – de er i ferd med å forstyrre den frie presse. Det er en ressursforskyving og forstyrrelse av sannheten som foregår, og dette må man finne en eller annen måte å regulere, sier Stray Spetalen videre.

Forslaget hans vil nok overraske flere:

- Jeg mener: Det handler om innsynsrett og åpenhet. PR-byråene må pålegges å legge fram fullstendige lister over hvem de jobber for, hva de har gjort og hvor mye det har kostet, sier Øystein Stray Spetalen.

Hva tror du om Øystein Stray Spetalens forslag?

Og hva syns du om han som medlem i PFU?

Si din mening i kommentarfeltet!

Til toppen