Kulturminister Trine Skei Grande, mediepolitisk talsmann Trond Giske fra Ap og kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz i KUD.
Kulturminister Trine Skei Grande, mediepolitisk talsmann Trond Giske fra Ap og kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz i KUD. (Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix)

Trond Giske: - Regjeringens somling har skapt stor usikkerhet for TV2s ansatte

Slik reagerer mediepolitikerne på den varsla TV 2-avtalen.

Tirsdag ettermiddag varslet regjeringen at de er klare til å signere en avtale om kommersiell allmennkringkasting med TV 2.

Mediepolitisk talsmann Trond Giske i Arbeiderpartiet sier at det var på høy tid at det kom på plass nå.

TV 2.
TV 2. Foto: Breistein, Emil Weatherhead

- Det er viktig at Norge har en stor allmennkringkaster i tillegg til NRK, slik at folk har et godt og bredt TV-tilbud. Regjeringens somling har skapt stor usikkerhet for TV2s ansatte. Nå håper vi at avtalen gir TV2 gode og trygge utviklingsmuligheter, sier han til Medier24.

Han får støtte fra mediepolitisk talsmann Freddy André Øvstegård i SV.

- Det er fint at prosessen endelig er i mål, men det svekker legitimiteten til hele ordningen at grunnlag og dokumenter ikke har vært offentlig tidligere eller nå som avtalen er gjort. Hvis TV2 skal oppfylle rollen som allmennkringkaster må det blant annet innebære åpenhet og tillit ovenfor befolkninga som gjennom felleskapet nå skal støtte kanalen økonomisk, sier han.

 

– En lettelse

Regjeringen lyste 23. juni 2017 ut en ny avtale for kommersiell allmennkringkasting. Avtalen gjelder i fem år.  I avtalen vil staten gi kompensasjon til kringkasteren på inntil 135 millioner kroner.

Mediepolitisk talsmann Geir Jørgen Bekkevold (KrF) under Arendalsuka. Foto: Ole Gunnar Onsøien

Mediepolitisk talsmann Geir Jørgen Bekkevold fra KrF synes det er flott at avtalen er landet.

- Forhandlingene har tatt etter mitt syn veldig lang tid, men det er en lettelse at dette nå er på plass!

Utlysningen av allmennkringkasteroppdraget innebar blant annet krav om egenproduserte riksdekkende nyhetssendinger, norskspråklige programmer for barn og unge og førstegangsvisninger av norsk film og TV-drama.

Det var også et krav i utlysningen om at hovedredaksjonen må ligge i Norge, og minst 100 kilometer fra Oslo.

Videre heter det at kringkasteren må distribuere innholdet sitt på lineær TV, og innholdet må dessuten gjøres tilgjengelig på internett.

 

– Et viktig supplement

Morten Wold (Frp) er mediepolitisk talsmann i partiet. Han er også 2. visepresident på Stortinget.
Morten Wold (Frp) er mediepolitisk talsmann i partiet. Han er også 2. visepresident på Stortinget. Foto: Erik Waatland

Fremskrittspartiets medietalsmann, Morten Wold, sier at det er bra at avtalen er på plass nå.

- TV2 var eneste søker, og vi vet hva kanalen står for. De gir daglige og riksdekkende nyhetssendinger og er et veldig viktig supplement til NRK. Jeg håper kanalen vil utvikle og utvide sin nyhetsdekning ytterligere, kanskje ved å gjenskape et debattprogram i beste sendetid en gang eller to i uken, sier han til Medier24.

Mediepolitisk talsmann Tage Pettersen i Høyre sier følgende i en melding til Medier24:

- Jeg er veldig glad på mediemangfoldets vegne at departementet og TV2 nå har kommet til enighet. Det har vært en lang prosess, men en prosess som forhåpentligvis har vært god læring for begge parter. Vi er avhengig av en sterk konkurrent til NRK på sentrale områder. Nå er det sikret.

Til toppen