PRISVINNERE: Ole Martin Wold og Jonas Vikan, Adresseavisen.
PRISVINNERE: Ole Martin Wold og Jonas Vikan, Adresseavisen. (Bilde: )

Trøndersk journalistpris til Adressa for «Silkeveiene». Priser også til Fosna-Folket, Trønder-Avisa og NRK.

HELLKONFERANSEN: Pris for avsløring av skjult narko-nett.

Under Hellkonferansen i Stjørdal lørdag kveld, var det som vanlig prisutdeling for Den trønderske journalistprisen. Det vil si prisutdelinger i fem kategorier, samt en «hovedpris» til én av vinnerne.

Og den gikk i år til Ole Martin Wold og Jonas Vikan i Adresseavisen, for artikkelserien «Silkeveiene». Adresseavisen avslørte i sine artikler et hittil skjult og ukjent narkotikanettverk på en «skjult del» av internett, hvor det kjøpes og selges narkotika for distribusjon gjennom posten. 

SILKEVEIENE: Faksimile fra Adressa.no.
SILKEVEIENE: Faksimile fra Adressa.no.

Juryen sier blant annet:

- Serien «Silkeveiene» er i tillegg svært godt og forståelig presentert, og har fått betydelige konsekvenser i form av faktiske endringer i postsystemet, samt økt fokus på disse problemstillingene fra politiets side.

De stolte vinnerne var naturlig nok fornøyd, og Jonas Vikan sa følgende fra scena:

- Takk for at vi fikk lov å jobbe med dette, noe som gjorde det mulig. Og takk til desken, som bidro til å ta 40.000 tegn til noe som ble lesbart og fancy!

De trønderske journalistprisene består av fem priser/kategorier, hvor en av dem vinner «hovedprisen». Her er alle vinnerne i årets trønderske journalistpriser, med juryens begrunnelser: 

Vinnerselfie!
Vinnerselfie! Bilde:

Nyhetsjournalistikk

«Silkeveiene» - Jonas Vikan og Ole Martin Wold, Adresseavisen.

Prisen i kategorien nyhetsjournalistikk går til to journalister som på imponerende vis har bidratt til å avdekke forhold som ikke tidligere har vært kjent for allmennheten. Vinneren skiller seg fra andre sterke kandidater ved bruk av original og nyskapende metode.  Serien «Silkeveiene» er i tillegg svært godt og forståelig presentert, og har fått betydelige konsekvenser i form av faktiske endringer i postsystemet, samt økt fokus på disse problemstillingene fra politiets side.

Redaktør Alexander Killingberg, Fosna-Folket.
Redaktør Alexander Killingberg, Fosna-Folket. Bilde:

Lokaljournalistikk

«Inhabilitet i lokalpolitikken» - Skjalg Ledang, Alexander Killingberg og Snorre Berg, Fosna-Folket

Å avdekke kritikkverdige forhold og forsømmelser fra offentlige myndigheter er en av grunnpilarene i pressens samfunnsoppdrag. Vinnerbidragets avsløring av inhabile politikere har ført til opphevelse av tidligere politiske vedtak og økt oppmerksomhet om uryddige forhold i lokalpolitikken. I en krevende tid for mange aviser, ønsker juryen å gi honnør til den pågående og kritiske lokaljournalistikken som utfordrer den lokale makta, og avdekker forhold som er vesentlig for lokalsamfunnet.

PRIS TIL TRØNDER-AVISA: Gørill Engesvik, Marius Langfjord og Johan Arnt Nesgård.
PRIS TIL TRØNDER-AVISA: Gørill Engesvik, Marius Langfjord og Johan Arnt Nesgård. Bilde:

Hendelsesjournalistikk

«Flatanger-brannen» - nyhetsredaksjonen i Trønder-Avisa

Med nytenkende visuelle grep har vinneren klart å skille sin dekning av Flatanger-brannen fra konkurrerende medier på både lokalt og nasjonalt nivå. Redaksjonenen har levert innhold med svært høy informasjonsverdi for leserne, i form av livedekning med tekst, foto og video underveis, samt interaktivt kart i etterkant. Tross nettprioritet klarer også redaksjonen å ta steget videre i papir, takket være sterke historier og tydelig visuell prioritering.

Marius Langfjord, Trønder-Avisa.
Marius Langfjord, Trønder-Avisa. Bilde:

Bildejournalistikk

«Sjanseløs mot flammehavet» - Marius Langfjord, Trønder-Avisa

Historisk og unik bildedokumentasjon som med all tydelighet viser menneskets kamp mot naturen. Retrett og blått lys for et lite samfunn. Vinnerbildet har et estetisk og journalistisk innhold som gjør at det står like sterkt i dag som den gang det ble publisert. Samtidig viser arbeidet bak bildet hvor viktig nærhet til lokalsamfunnet er for å få tilgang når det trengs.

Camilla Tjønn Thingvoll mottok prisen - for et program hun ledet med Odd Rune Wolden og et stort team bak.
Camilla Tjønn Thingvoll mottok prisen - for et program hun ledet med Odd Rune Wolden og et stort team bak. Bilde:

Featurejournalistikk

«Salmeboka minutt for minutt» - NRK Trøndelag

Sakte-TV er ikke lenger et nytt konsept, men her har NRK klart å gi det en ny dimensjon. I et sekularisert Norge klarer de å treffe bredt med et smalt tema, ved å fokusere på kulturarv og frivillighet. Dette er journalistikk som i aller høyeste grad engasjerer seeren, noe sosiale medier la godt til rette for.

 

journalistpriser 03
Bilde:

Og «hovedprisen» til slutt:
Den trønderske journalistprisen

«Silkeveiene» - Jonas Vikan og Ole Martin Wold, Adresseavisen

Vinneren av den trønderske journalistprisen viser hvor viktig systematisk arbeid er i journalistikken. Juryen er spesielt imponert over hvordan journalisten har satt seg inn i komplekse strukturer for å forstå og få innsikt i en verden som er ukjent for de fleste. Samtidig viser metoderapporten hvor viktig kombinasjonen av datagraving og tradisjonelt journalistisk håndverk i felt er for å nå målet. Årets vinnere har satt en ny standard for bransjen når det gjelder gravejournalistikk.

  • JURYEN bestod forøvrig av leder Sveinung Uddu Ystad (leder for Pressefotografenes klubb), Dyveke Nilssen (utgavesjef i TV2), Hans Petter Sundal (daglig leder i TMM), Jorid Nordmelan (student, stortingsvara og tidligere journalist), Inga Skogvold Rygg (ansvarlig redaktør for Studentmediene i Trondheim) - og Espen Leirset (lektor ved Høgskolen i Nord-Trøndelag, tidligere journalist).

Til toppen