TV 2 ble tirsdag morgen felt for brudd på god presseskikk ved punkt 4.6, etter et innslag i dokumentarserien «Blålys.»

TV 2 felt i PFU for «Blålys»-innslag

– Redaksjonens ansvar er å sørge for at pårørende i sjokk og sorg blir behandlet på en varsom måte fra starten av, sier Liv Ekeberg.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Pressens Faglige Utvalg (PFU) har konkludert med at TV 2 brøt god presseskikk ved punkt 4.6 i Vær Varsom-plakaten,  da de la ut et innslag i dokumentarserien «Blålys» på sin strømmetjeneste, TV 2 Sumo.

Innslaget viste en person som ble funnet livløs og døde kort tid etter.

Mannen ble også filmet i ambulansen, og mannens likpose ble også vist i innslaget, som ble vist omtrent seks måneder etter at dødsfallet fant sted.

Det var avdødes mor som klagde inn saken til PFU. I sakens innstilling, står det blant annet at hun opplevde å høre om saken som «forferdelig» og «et sjokk». 

Klageren har ikke sett innslaget, men blitt gjort oppmerksom på det av sin svigersønn.

 

– Skal bli behandlet varsomt fra starten av

 I utgangspunktet hadde sekreteriatet innstilt at saken kun kvalifiserte til kritikk, men dette ble til slutt endret av et flertall i PFU.

– Det er redaksjonenes ansvar å sørge for at pårørende  i sjokk og sorg blir behandlet  på en varsom måte fra starten av, sier Liv Ekeberg og legger til:

– Det skal ikke skje ved at noen tar kontakt for å begrense skaden etter at den har skjedd.

 

Ingen «strafferabatt»

Etter at TV 2 fikk beskjed om de pårørendes reaksjoner, fjernet de innslaget raskt.

PFU var derfor en stund åpne for at kanalen kun hadde opptrådt kritikkverdig, fordi håndteringen i etterkant var god. Det ble til slutt nedstemt.

–  Vanligvis kunne håndteringen ført til en slags strafferabatt, men denne saken er så alvorlig, at det får de ikke her, sier Kristin Taraldsrud Hoff og understreker:

– Om noen må ta kontakt med deg å si fra om dette, har du ikke presseetikken inne. 

Powered by Labrador CMS