TV-krigen mot løsning, Fotball Media stanser stevningen av TV 2 inntil videre Bildet viser generalsekretær Pål Bjerketvedt i NFF med TV 2s Davy Wathne.
TV-krigen mot løsning, Fotball Media stanser stevningen av TV 2 inntil videre Bildet viser generalsekretær Pål Bjerketvedt i NFF med TV 2s Davy Wathne. (Bilde: Kallestad, Gorm)

TV-krigen mot løsning, Fotball Media stanser stevningen av TV 2 inntil videre

Fotball Medias stevning av TV 2 er midlertidig stanset. Neste år flyttes betente FotballXtra til TV 2s sportskanal. Allerede i januar skal partene samarbeide.

  • Endret

– Vi skal inn i et tett samarbeid med Norges Fotballforbund igjen etter nyttår, når vi tar over landslagsfotballen. Jeg er glad for at vi ikke skal bruke energien på å møte hverandre i retten, men at vi heller kan bidra til sammen å løfte landslagsfotballen, sier sportsredaktør i TV 2, Vegard Jansen Hagen til NTB.

– Er dette en forsoning i TV-krigen?

– Jeg håper det, svarer Hagen.

 

– Slitsom dansepartner

Han er glad for at man har ryddet de verste stridighetene unna når landslagsfotballen flytter fra Discovery til TV 2.

– Jeg tenker at siden TV 2 driver med journalistikk og sportsnyheter, så er vi en litt slitsom dansepartner sammenlignet med en del andre. Sånn må det nødvendigvis være med den redaksjonelle tradisjonen vi har. Det kommer sikkert til å bli nok av fighter oss imellom i tiden som kommer, men jeg er glad for at vi kan starte samarbeidet om landslagsrettighetene med dette forhåpentlig ryddet av banen, sier Hagen.

– Det har vært en konstruktiv dialog vedrørende saken mellom partene de siste ukene. Både TV 2 og Fotball Media ønsker i det lengste å unngå en rettslig tvist. På bakgrunn av det som har kommet fram i dialogen, har begge parter valgt midlertidig å stanse saken, sier Knut Kristvang, daglig leder i Fotball Media, til NTB.

Fotball Media er eid av Norsk Toppfotball og Norges Fotballforbund. I hele år har Fotball Media og rettighetshaver Discovery kranglet med TV 2 om retten til å vise scoringer samtidig som eliteserierunden pågår.

I april bestemte Fotball Media seg for å stevne TV 2s bruk av TV-bilder fra Eliteserien inn for retten. Partene var innkalt til rettsmeklingsmøte onsdag, men det møtet ble aldri gjennomført.

 

Følger TV 2 tett i 2018

Partene har hatt en intens dialog de tre, fire siste ukene.

– Fotball Media vil avvente hvordan TV 2 vil praktisere nyhetsretten fra neste sesong. Vi vil da ta stilling til om vi ønsker å kjøre saken videre i retten, sier Kristvang.

Han påpeker at stevningen ikke er trukket, men midlertidig stanset.

Fotball Media har reagert kraftig på at TV 2 viser målene fra Eliteserien mens serierunden pågår søndag kveld. I en periode opprettet TV 2 nyhetssendinger midt i FotballXtra, slik at det kunne vises scoringer flere ganger under den to timer lange sendingene.

 

Fjernet nyhetsbolker

De siste ukene har de oppsatte nyhetssendingene i FotballXtra forsvunnet. Nå er det kun den tradisjonelle 18.50-sendingen som viser mål underveis i runden.

– FotballXtra har overlevd som et program først og fremst på grunn av gode fotballfaglige diskusjoner og formidling av mål selv uten bilder i 25 år. Det vi så var at når man satte inn hyppige sportsnyheter, så brøt en opp og mistet en del av flyten i programmet. FotballXtra var ikke lenger FotballXtra, sier Hagen om hvorfor nyhetsbolkene forsvant.

Neste år flyttes FotballXtra over til Sportskanalen.

– Vi er veldig tydelig på redaktørfriheten. Det er vi som bestemmer på hvilken kanal de ulike programmene går. Vi rydder opp i kanalprofilene. Sportskanalen blir sammen med TV 2s hovedkanal stedet for sport framover, påpeker TV 2s sportsredaktør.

TV-krigen mellom TV 2 og Discovery/Fotball Media har vært en føljetong i det norske mediebildet i et halvt år.

Fotball Media tok ut stevning mot TV 2 6. april, mens NTB 19. april kunne avsløre at Norsk Toppfotball hadde sendt ut en instruks der man ba klubbene om ikke å stille opp i FotballXtra.

Det siste har gjort at programleder Davy Wathne har fått nei på nei fra aktuelle gjester.

Til toppen