Journalister fra India, El Salvador, Tyrkia og Egypt er hedret for at de har kjempet for pressefrihet til tross for dødstrusler, fengsling og eksil.
Journalister fra India, El Salvador, Tyrkia og Egypt er hedret for at de har kjempet for pressefrihet til tross for dødstrusler, fengsling og eksil. (Foto: Wikimedia public domain license)

Tyrkia stenger TV-kanaler som er knyttet til presidentens politiske motstander

Stenger både nyhetskanaler - og en kanal som sender tegnefilmer for barn.

  • Endret

Ankara (NTB-Reuters): En tyrkisk rettsinstans har ilagt landets største betalings-TV-tjeneste forbud mot å vise fjernsynskanaler som knyttet til president Tayyip Erdogans politiske motstander, den USA-baserte muslimske predikanten Fethullah Gulen, i forkant av valget.

Kanalene distribueres av Digiturk, som er den tredje distributøren som nå må stenge Gulens kanaler på ordre fra påtalemyndigheten i Ankara.

Gulen står blant annet bak nyhetskanalene Bugun TV og S Haber, fire generelle fjernsynskanaler, og en TV-kanal for barn.

– Dette er et forsøk på å kneble opposisjonen i innspurten til valget, sier Ismet Demirdogen fra Det republikanske folkepartiet (CHP).

– Hva vil man oppnå ved å stenge en tegneseriekanal?, spør han.

Erdogan setter alle kluter til for at hans konservative Rettferdighets- og utviklingsparti (AK) skal sikre flertall i valget 1. november. Han anklager Gulen for å ville kaste ham ut av politikken ved å opprette «parallelle strukturer» innen justis- og politivesenet, mediene og andre institusjoner.

Gulen har avvist anklagene. Erdogans politiske motstandere mener ordren om å stenge Gulens kanaler blir sett på som et skudd for baugen for landets pressefrihet.

Til toppen