IJ: Staben ved Institutt for journalistikk.
IJ: Staben ved Institutt for journalistikk. (Foto: IJ)

UD sponser norske pressekurs i Midtøsten

IJ eksporterer journalistikk fra Fredrikstad til Amman.

Institutt for Journalistikk i Fredrikstad holder gjerne kurs utenfor egne lokaler, men sjeldent så langt unna som Jordan.

Men etter et prosjekt for kursing av journalister i Midtøsten, har IJ holdt flere kurs i Midtøsten om journalistikk og ytringsfrihet.

– Det er ikke noe sted hvor det er så vanskelig og farlig å drive journalistikk som i Midtøsten, sier Frode Rekve, tidligere leder av Institutt for journalistikk (IJ) i Fredrikstad til Klassekampen, som omtaler prosjektet.

Han fikk ideen under den såkalte «arabiske verden» i 2011, da folk gikk på gatene og ropte om sannheten.

– Folk gikk i gatene og ropte «vi vil vite sannheten». Og det er jo journalistenes oppgave å fortelle folk sannheten. Da slo det meg at det også ville være behov for våre kurs der hvor pressefriheten og ytringsfriheten står mye svakere enn her hjemme, sier Rekve.

Utenriksdepartementet likte ideen, og sponset prosjektet med fire millioner kroner. Nå er flere kurs avholdt, med både norske og lokale stemmer.

Og på spørsmål fra Klassekampen understreker Rekve at målet ikke er å kurse «ovenfra og ned»:

– Det er en høyst relevant problemstilling, og vi skal være forsiktig med å tro at vi er verdensmestere i alle greiner. Men i Midtøsten er det svært få frie medier igjen, samtidig som det er mange journalister som vil gjøre en anstendig jobb og få fram sannheten. Da synes jeg, med skam å melde, at vi har en del å bidra med.

Les hele saken på Klassekampen.no

Til toppen