(Illustrasjonsfoto: Fra Netlix-serien «Making a Murderer»)
(Illustrasjonsfoto: Fra Netlix-serien «Making a Murderer»)

Uskyldig dømt eller iskald morder? Her er historien bak den siste store strømme-hypen fra Netflix

Og nå skaper «Making a Murderer» debatt om USAs rettsvesen.

  • Endret

 Oslo (NTB-Petter Bøifot): «Making a Murderer» er internettsensasjonen som har skapt diskusjon om USAs rettsvesen.

Sitter to uskyldige menn fengslet for drapet på Teresa Halbach, eller drepte Steven Avery og nevøen Brendan Dassey den unge kvinnen i 2005?

Netflix-serien "Making a Murderer" , som hadde premiere før jul, har trollbundet seerne verden over. Beskyldninger mot aktoratet og politiet i Manitowoc County i Wisconsin har haglet i sosiale medier, og flere hundre tusen har skrevet under på et opprop om at begge må løslates.

– Stevens realistiske håp ligger i at det oppdages nye bevis. Det kan være noen som bærer på en hemmelighet etter ti år eller at det gjøres vitenskapelige framskritt. Engasjement rundt en dokumentar er nok ikke nok til å overtale en rett, tror jeg, sier Averys forsvarsadvokat Dean Strang til TV-kanalen WISC-TV.

På den andre siden er det mange som tror Avery er skyldig i drapet, og aktor Ken Kratz sier serieskaperne Laura Ricciardi og Moira Demons utelot beviser fra dokumentaren.

– Man vil ikke rote til en konspirasjonsfilm med ting som faktisk skjedde, og hvert fall ikke servere publikum bevisene som juryen brukte, sier han til People.

– Kontaktet av jurymedlem

Douen Ricciardi og Demons var raskt ute og svarte på Katz' beskyldninger.

– De er så ville. Verken Moira eller jeg risikerte noe med tanke på utfallet. Vi hadde ingen interesse for om Avery er uskyldig. Vi var der for å dokumentere historien og se på Halbach-saken, sier Ricciardi, ifølge Time Magazine.

De to sier et jurymedlem nylig kontaktet dem med informasjon om at han eller henne følte seg presset til å kjenne Avery skyldig.

Avery ble i 1985 dømt for voldtekt og drapsforsøk. 18 år senere ble han frigitt etter at DNA-bevis renvasket ham. Flere fra politiet som var involvert i den saken, var også sentrale da Avery ble anklaget igjen i 2005.

Forsvarsadvokatene anklaget politiet for å ha plantet beviser mot Avery på åstedet, men Strang sier også at han er usikker på om klienten virkelig er uskyldig.

– Jeg vet ikke, og det har jeg aldri visst. Jeg er heller ikke i nærheten av å være sikker om at han er skyldig, sier han i intervjuet med TV-kanalen.

Engasjement

Serien er den siste i rekken i «internett-alderen» som skaper enormt engasjement.

I 2014 ble podkasten «Serial» fulgt av millioner av lyttere verden over. Der ble de servert historien om Adnan Syed, som soner en livstidsdom for drapet på ekskjæresten Lee Hae-min i 1999.

Podkasten satte saken i et nytt lys, og siden har Syed fått muligheten til å anke.

Men den største parallellen til «Making a Murderer» er nok historien om «The West Memphis Three», tre ungdommer som i 1994 ble dømt for drapet på tre smågutter i Arkansas.

Saken til de tre er skildret i flere filmer og bøker, og skaperne bak «Making a Murderer» sier de brukte trilogien «Paradise Lost» som inspirasjon.

Den første «Paradise Lost»-filmen ble gitt ut i 1996. Der får filmskaperne Joe Berlinger og Bruce Sinofsky en unik tilgang til saken gjennom intervjuer med de tiltalte, deres familier, forsvarerne, aktoratet, politiet og ofrenes familier.

Fikk kjendisstøtte

Én av dem som engasjerer seg, er Damien Echols, en tidligere dødsdømt som i likhet med Steven Avery fikk enorm støtte etter en dokumentar om saken hans.

Damien Echols ble dømt til døden, mens Jason Baldwin og Jessie Misskelley fikk livstidsdommer. De tre satt fengslet i 18 år, men ble løslatt i 2011, blant annet etter at kjendiser som Johnny Depp, Eddie Vedder og Natalie Maines involverte seg.

Gjennombruddet i saken kom da Misskelley tilsto drapene, men som i «Making a Murderer» ble politiet anklaget for å ha manipulert fram innrømmelsene.

De tre er aldri blitt renvasket for drapene, men en juridisk manøver lot Arkansas løslate dem uten å måtte frykte søksmålene som ville kommet dersom de ville blitt frikjent i en ny rettssak.

Echols, som har gjort karriere som kunstner etter at han ble løslatt, har tvitret ivrig om dokumentarserien om Avery og hans nevø.

– Det eneste som kan sette Steven Avery fri er at korrupte tjenestemenn skjønner at de blir sett, er blant det han skriver på mikrobloggtjenesten.

Fakta om lignende titler:

  • "The Thin Blue Line» – Dokumentar om Randall Dale Adams, som ble dødsdømt for drapet på en politimann.
  • "Murder on a Sunday Morning» – Oscarvinnende dokumentar om 15 år gamle Brenton Butler. Filmen følger rettssaken til unggutten etter at han anklages for drapet på en turist.
  • "Paradise Lost»-trilogien og «West of Memphis» – Dokumentarfilmer om «The West Memphis Three», som ble dømt for drapet på tre små gutter.
  • "The Central Park Five» – Dokumentarfilm om fem afroamerikanske gutter som ble dømt for en brutal voldtekt av en kvinnelig jogger i Central Park i New York.
  • "The Trials of Darryl Hunt» – Dokumentarfilm om en afroamerikansk mann som ble dømt for voldtekt og drap.
  • "Capturing the Friedmans» – Oscarnominert dokumentarfilm om en far og sønn som dømmes for flere seksuelle overgrep mot barn.
  • "The Staircase» – Dokumentarserie om Michael Peterson, som blir mistenkt for drapet på sin kone.
  • "The Jinx» – Dokumentarserie om Robert Durst, en milliardærarving som er mistenkt for flere drap.
  • "Serial» – Podkast om saken til Adnan Syed, som soner en livstidsdom for drap.
Til toppen