Til høyre: VGs forside onsdag formiddag. Til venstre: En av mange saker om Brüssel-angrepet i slutten av mars. Denne fra CBS4Indy.com.
Til høyre: VGs forside onsdag formiddag. Til venstre: En av mange saker om Brüssel-angrepet i slutten av mars. Denne fra CBS4Indy.com.

VG frontet Istanbul-terror med bilde fra Brussel-angrepet for flere måneder siden

I selskap med både norske og internasjonale medier. Skal stamme fra fransk pressebyrå. - Her skulle vi sjekket grundigere, sier nyhetssjef Geir Arne Kippernes.

Tirsdag kveld smalt det på ny med terror på flyplasser - denne gang i Istanbul. Og da går det ofte fort på desken.

Noen ganger litt for fort: Onsdag formiddag frontet VG.no terroren i Istanbul med et bilde fra terrorangrepet i Brussel for flere måneder siden.

Medier24 ble gjort oppmerksom på dette fra flere observante tvitrere (se nederst i saken), og et kjapt omvendt bildesøk på Google bekreftet at bildet stammer fra Brüssel.

Etter henvendelse til VG ble bildet kjapt byttet ut, og nyhetssjef Geir Arne Kippernes legger seg flat:

- Det er dessverre riktig at det lå et bilde fra Brüssel på forsiden i formiddag. Det er et bilde som var feilmerket, og ble tatt for å være fra Istanbul i går. Etter reaksjoner både internt og i sosiale medier, så tok vi en grundigere sjekk på bildet - og byttet det ut, sier Kippernes.

Og legger til:

- Det er selvsagt vårt ansvar å sjekke at vi publiserer riktig bilde, så her har vi ikke gjort en god nok research-jobb.

Bildet stammer fra fransk pressebyrå

Kippernes sier at bildet er merket Istanbul og var å finne i Scanpix-basen som VG normalt henter bilder fra. Dette bildet stammer etter alt å dømme franske pressebyrået abacapress.com, og har det siste døgnet blitt brukt av både norske og internasjonale medier. 

- Men et halvt døgn etter terroren - er det nå mangel på bilder?

- Nei, det er mer enn nok bilder å velge i. Her skulle vi sjekket opprinnelsen grundigere. Det hadde ikke tatt lang tid, sier Kippernes.

- Hvorfor ble dette bildet valgt?

- Jeg tror det handler om at det virket som et mer dramatisk bilde, det virket tettere på eksplosjonen enn andre bilder. Dermed ble vurderingen tatt om å publisere, som altså viste seg å være en feilvurdering.

- Større grunn til å sjekke fra mindre byråer

- Tror du denne saken fører til at man blir mer forsiktig med å bruke bilder som stammer fra abacapress og mindre byråer?

- Det er i hvert fall større grunn til å sjekke da. Og det er klart vi skal være sikre på både opprinnelse og kilde når vi bruker slike bilder, sier Kippernes.

Bildet var altså tilgjengeliggjort i Scanpix-basen, men nyhetssjefen understreker at selv om den normalt er troverdig - så fratar ikke det VGs eget ansvar. 

- Et dumt spørsmål, kanskje - men hvor viktig er det at dere presenterer hendelsesbilder fra riktig hendelse?

- Det er selvsagt svært viktig. Her må vi bare beklage, og sjekke slike ting bedre. Det er jobben vår. Vi skal presentere korrekt informasjon og korrekte bilder sier Kippernes.

Slik er saken omtalt i sosiale medier og fra andre medier: 

Flere norske medier skal ha brukt bildet - blant dem Dagbladet: 

image2

TV 2 brukte også bildet igår - og det ble påtalt på sosiale medier da:

CNN skal også ha brukt bildet:

Til toppen