Vi spurte 10 på gata hva de synes om norsk presse: – Det er noen ganger jeg i tvil om det jeg leser er helt korrekt

(VIDEO:) Vi stilte oss opp på Karl Johan i Oslo og spurte folket om hva de synes om kvaliteten på det mediene lager.

  • Endret

Tidligere i år skrev Klassekampen om det de kalte «medienes tillitskrise» der de presenterte en fersk undersøkelse fra Reuters Institute.

  • Se video!

Den viste at kun 46 prosent stoler «stort sett» på nyheter. Undersøkelsen viste også at tilliten til journalister ligger enda lavere, på 32 prosent. Klassekampen skrev også at én av tre mangler tillit til at mediene belyser saker fra flere sider.

Så, er journalistene helt på trynet? Var alt bedre før? Vi stilte 10 personer tre spørsmål hver. Der fikk de spørsmålene:

  • Hva synes du om kvaliteten på norsk journalistikk?
  • Hvilke medier bruker du og hvorfor?
  • Hva synes du journalistene bør bli flinkere til?

 

Vil ha «clickbait» ut av norske medier

Jasper Bonesmo Bates
Jasper Bonesmo Bates Foto: Javier Auris

Jasper Bonesmo Bates på 20 år forteller at han for det meste leser Aftenposten og D2 og for å få med seg sportsdekningen, så ser han på TV 2. Han er stort sett fornøyd med mediene, men:

– «Clickbait» er noe vi skulle fått ut av norske aviser så fort som mulig. Og agurknytt, men det er vel alltid å finne om sommeren, sier han og fortsetter:

– Jeg synes egentlig at [kvaliteten på norske medier] er veldig bra - i alle fall av det jeg leser, så synes jeg at de er veldig nøye på det med å være kildekritiske og bringe inn fakta som er ganske troverdig.

Silje Slålien Thoen
Silje Slålien Thoen Foto: Javier Auris

Silje Slålien Thoen (26) liker best de mer omfattende artiklene i magasinformat og mener dermed at nettavisene har mye uinteressant lesning.

– Jeg klikker meg ofte inn på VG fordi det ofte er enkelt å dra seg gjennom og få en rask oppdatering på hva som skjer akkurat nå. 

– Hva synes du journalistene bør bli flinkere til?

Jonas Unstad
Jonas Unstad Foto: Javier Auris

– Jeg tror det er viktig å huske å tilpasse sakene til plattformene som brukes. Vi er veldig mobile og det meste skjer på sosiale medier. Det er mange [medier] som gjør det, men jeg tror norsk journalistikk kan bli enda bedre på det, sier hun.

Jonas Unstad (26), som selv har studert journalistikk, synes mediene er gode, objektive og litt fordomsfulle. Han synes noen medier er mer sannferdige enn andre.

– Hos NRK føler jeg du du får de mest objektive og viktigste nyhetene. Men på Aftenposten er ofte mer personlige ting og VG er underholdning.

  • Se video for mange flere svar!
Til toppen