Den suadiarabiske journalisten Jamal Khashoggi.
Den suadiarabiske journalisten Jamal Khashoggi. (Foto: pomed.org)

Washington Post trykker Jamal Khashoggis siste bidrag

«Det araberne trenger mest av alt, er ytringsfrihet», skriver Jamal Khashoggi i sin siste aviskommentar.

Torsdag publiserte Washington Post Jamal Khashoggis siste bidrag, som ifølge debattredaktør Karen Attiah ble mottatt dagen etter at den saudiarabiske regimekritikeren og journalisten forsvant under et besøk i hjemlandets konsulat i Istanbul.

Teksten ble levert av Khashoggis faste oversetter og er et oppgjør med mangelen på ytrings- og pressefrihet i arabiske land.

– Det er bare ett land i araberverdenen som er oppført som fritt, og det er Tunisia, skriver Khashoggi, med henvisning til den siste frihetsindeksen utarbeidet av tankesmia Freedom House.

– Jordan, Marokko og Kuwait kommer på andreplass og er klassifisert som «delvis frie», mens de øvrige landene i araberverdenen er klassifisert som «ufrie», fortsetter han.

– Som et resultat av dette, er araberne i disse landene enten uvitende eller feilinformerte. De er ikke i stand til å vurdere, langt mindre offentlig diskutere de spørsmål som påvirker regionen og dagliglivet, skriver Khashoggi videre.

– Journalister trodde en gang at internett ville frigjøre informasjon fra den sensur og kontroll som trykte medier lider under. Men disse regjeringene, som bygger hele sin eksistens på å kontrollere informasjon, har på aggressivt vis blokkert internett. De har også arrestert lokale journalister og presset annonsører til å ramme inntektene til visse publikasjoner, skriver han.

Khashoggi hyller videre Saudi-Arabias erkefiende Qatar og kaller landet en av få «oaser» som viderefører ånden fra den arabiske våren, blant annet ved å støtte uavhengig nyhetsformidling.

Til toppen