Mari Velsand.

Medietilsynet vil gi nær 50 millioner mer i støtte til mediene

Medietilsynet foreslår å opprette to nye støtteordninger, avvikle en og gjøre flere endringer i de eksisterende ordningene for mediestøtte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Onsdag legger Medietilsynet frem rapporten om forslag til støtteordningene for perioden fra 2023 til 2026. Rapporten er utarbeidet på oppdrag fra Kulturdepartementet.

Samlet fører forslagene til en økning i støtte på 48,7 millionar kroner årlig. Den årlige rammen blir samlet sett på 498,3 millionar kroner.

Det skriver tilsynet i en pressemelding onsdag formiddag.

Medietilsynet foreslår å opprette to nye støtteordninger, avvikle en og gjøre flere endringer i de eksisterende ordningene for mediestøtte.

Hovedpunktene i rapporten

  • Innføre ny driftsstøtte til journalistisk produksjon i lokalradioer
  • Innføre egen støtteordning for nasjonale nisjeaviser
  • Styrke de minste lokalavisene gjennom endringer i ordningen for produksjonstilskudd
  • Endre kvalifikasjonskriteriene for innovasjons- og utviklingstilskudd, slik at fagmedium med nyhets-, aktualitets- og debattstoff om politikk, økonomi eller samfunnsliv kan få støtte
  • Gjøre støtten til samiske aviser plattformnøytral, og åpne for støtte til innhold på nordsamisk
  • Avvikle ordningen med distribusjonstilskudd til aviser i Finnmark.
  • Gi fast støtte til Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) for å stimulere til undersøkende journalistikk i lokalaviser

Foreslår ny driftsstøtte for lokalradioene

Medietilsynet foreslår en ny driftsstøtteordning med en årleg ramme på 20 millioner kroner for å styrke journalistisk produksjon i lokalradioer med konsesjon til drift på FM og DAB.

Mari Velsand, direktør i Medietilsynet, er klar på at lokalradioene bidrar til det samlede mediemangfoldet, men har sårbar økonomi.

– Samtidig er digitaliseringen kostnadskrevende. Dagens støtteordninger for denne gruppa er i hovedsak prosjektbasert, og vi foreslår nå en driftsstøtte for å styrke produksjonen av lokaljournalistikk i lokalradioer med redaksjonelt ansatte, sier Velsand.

Vil få med flere lokalaviser

Medietilsynet skriver i rapporten at de ønsker å gjøre endringer i dagens produksjonsstøtteordning for å styrke lokalavisene.

Et av forslagene er å inkludere aviser som har mellom 750 og 1000 abonnementer eller løssalg i bestemte utkantkommuner med ordningen.

Tilsynet vil også gi aviser som har mellom 1000 og 2000 abonnementer eller løssalg 200 000 kroner ekstra i støtte.

Disse endringene vil koste 11 millioner kroner ekstra årlig, ifølge Medietilsynet.

– Høgskulen i Volda har kommet fram til at over 60 norske kommuner har svak eller manglende journalistisk dekning. Samtidig ser vi at de minste avisene har mest sårbar økonomi. Derfor foreslår Medietilsynet flere tiltak som kommer små lokalaviser til gode, seier Velsand.

Mediebedriftenes Landsforening (MBL) skriver i en pressemelding at rapporten fra Medietilsynet styrker demokratiet.

– Det er positivt og etter vårt syn nødvendig at tilsynet foreslår å styrke ordningene for at flere kan komme inn. Vi er også glad for at innovasjonsordningen blir lettere tilgjengelig for små, lokale mediehus gjennom at krav til egenandel reduseres, slik vi har foreslått, sier administrerende direktør i MBL, Randi S Øgrey.

Innovasjonsstøtte til fagmedier

Medietilsynet foreslår endringer i dagens ordning for innovasjonsstøtte, som gjør at flere fagmedium kan kvalifisere for støtte.

– Fagmedium som inneholder nyhets-, aktualitets- og debattstoff om politikk, økonomi eller samfunnsliv, bør kunne få støtte til innovasjons- og utviklingsprosjekt, sier Velsand.

På grunn av at målgruppa blir utvidet, foreslår Medietilsynet å øke innovasjonsstøtten med fem millioner til litt over 26 millioner kroner årlig.

Administrerende direktør i Fagpressen, Per Brikt Olsen, er fornøyd med at tilsynet går inn for å endre forskriften for innovasjonsstøtte.

– Fagpressen synes det er klokt og riktig at Medietilsynet som regjeringens faginstans, endelig anerkjenner og likestiller dybdejournalistikken i en viktig støtteordning som innovasjonsstøtteordningen, sier Brikt Olsen til Fagpressen.

Ønsker plattformnøytral støtte til samiske aviser

Slik dagens støtteordning fungerer, får samiske aviser bare støtte for papiravisene. I rapporten foreslår Medietilsynet at ordningen skal bli plattformnøytral.

Tilsynet foreslår også å utvide ordningen med et særskilt tilskudd til innhold på nordsamisk, i tillegg til lule- og sørsamisk, som er inkludert i dag.

Endringene fører til at støtten til samiske aviser øker med 5,2 millioner kroner til nesten 41 millionar kroner årlig.

Powered by Labrador CMS